Ebeveyni ölen yetişkinlerde dini başa çıkma - Işık, Zehra (My University, 2013)
Ebeveyn kaybı, yetişkinlerin hayatında sıkıntı veren bir yaşam olayıdır. Bu olay, birçok yetişkinin duygusal, kişisel ve sosyal hayatında bir dönüm noktasıdır. Ebeveyni ölen yetişkinler, diğer aile üyeleriyle olan ilişkilerinde ve kendilerini çocukluktan çıkmış bir yetişkin olarak tanımlama konusunda bir değişim yaşarlar. Bununla birlikte, ebeveynin ölümü birçok insanın, hayatın anlamını ve kendi yaşamının anlamını yeniden değerlendirmesine neden olur. Bu çalışma, ebeveyn kaybı sonrası dini başa çıkmanın yetişkinlere psikolojik anlamda yardımcı olup olmadığını ve yetişkin bireyin kayıp sonrası ölüm ve hayata dair görüşlerinin değişim ve dönüşüm geçirip geçirmediğini araştırmaktadır. Çalışmanın amaçlarından biri, ebeveynin ölümü sonrası, yetişkinlerin ahlaki olgunlaşmalarında ve dindarlıklarındaki değişimi incelemektir. Araştırma kapsamında, ebeveynlerinden birini ya da her ikisini kaybetmiş, 26 yetişkinle (14 kadın, 12 erkek) derinlemesine mülakat yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, ebeveyn kaybı sonrası yetişkinlerin çoğunluğu dini başa çıkma etkinliklerine başvurmaktadır. Yas döneminde dini başa çıkma etkinliklerini kullanmak, ruhsal ve fiziksel sağlığı olumlu etkilemektedir. Bunun yanında dini inançlar ve ibadetler sayesinde yetişkinlerin büyük bir kısmı patolojik yas tepkileri vermemekte ve yas terapisine de ihtiyaç duymamaktadır. Dua etmek, Kur’an okumak, muhtaç insanlara yardım etmek ve yemek vermek, ebeveyni ölen yetişkinler tarafından kullanılan dini başa çıkma etkinliklerinden bazılarıdır.

Losing of parent is a stressful event in the life of adults . It is always turning point in the emotional, personal and social lives of most adults. Bereaved adults experience a change, their relationships with other members of family, and in the view of themselves as adults who are no longer children. Moreover, death of a parent leads many people to reevaluate the ultimate meaning and personal meaning in life. This study, examined if religious coping reliefs adults after the death of parent psychologically and if it changes or transforms meaning of death and life for the individual. On the other hand one aim of this study was to examine the moral maturation and changes in religiousness of adults after bereavement. In depth interviews were conducted with 26 individuals (14 females, 12 males), who experienced the death of a parent or both them. According to the qualitative results of study, most of adults use religious coping styles after parent loss. Using religious coping styles in grief period has a positive influence on mental and physical health. Furthermore, thanks to religious beliefs and practices most adults do not react pathologically and do not have a need of grief counseling (92 %). Praying, reading the Holy Kur'an, helping people in need, giving a dinner to people are some of the basic religious coping styles that are used by adults who experienced parent death.
Keywords: Din; Din Psikolojisi; Dini Yaşam; İslam; Psikolojil Yönleri