İmpact of parenthood on attitudes regarding women’s labor : the moderation effect of place in Turkey - Yanık, İbrahim Emre (My University, 2020)
Amaçları. Bazı cinsiyet normlarının işgücü katılım ve koşullarındaki değişikliklere rağmen kalıcılık göstermesi ilgi çekici bir durumdur. Bu çalışma bu fenomeni araştırmakta, işbölümü hakkindaki cinsiyet tutumlarının yeniden üretilmesinde mekansal dolayımların rolünü incelemektedir. Yöntemler. Çalışmamda ulusal temsiliyetli bir kesitsel veriseti olan Türkiye'de Aile Yapısı Araştırması'nın (TAYA) en son dalgasından yararlandım (2016). Hiyerarşik doğrusal modellerin (HLM) ise alt sınıfı olan rastgele kesişen rastgele eğimli modelleri kullandım. Araştırmam için en uygun model olarak bu modelleri seçmemin sebebi ebeveynliğin ev hanımı normuna etkilerinin NUTS bölgeleri arasındaki korelasyon tahminlerini ve bu etkilerdeki değişkenlik tahminlerini araştırmamdır. Karı ve kocaları NUTS bölgelerine ayrı ayrı yuvaladığım modelimi iki-seviyeli şekilde kurguladım. Bu model, NUTS bölgelerinin veya ebeveynliğin ortalama etkilerini kendi başlarına araştırmak yerine, bu ev hanımı normunu yeniden üretmek için iki bağımsız değişkenin özgün karşılıklı ilişkisini ortaya çıkarmamı sağlıyor. Bulgular. Bulgular, karı ve kocaların kadınların çalışmalarını uygun bulmamalarının Türkiye'nin NUTS bölgelerine göre değiştiğini göstermektedir. Ancak, kocaların aksine, çocuk sayısının karıların kadınların çalışmasını uygun bulmama olasılığı üzerindeki etkisi, Türkiye'deki NUTS bölgelerinde farklılık göstermemektedir. Literatürle uyumlu olarak, ebeveynlik, iş-yaşam işbölümünün toplumsal cinsiyete dayalı bölünmesi üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahiptir ve bu ilişki kocalar için NUTS bölgelerinin anlamlı dolayımından geçmektedir. Karılar için model, vii ebeveynlik NUTS bölgeleri arasındaki rastgele etkileri nedeniyle dahil edildiğinde önemini kaybeder ve sabit etkilerine dair daha fazla araştırma yapılmasını engeller. Sonuçlar. Bu araştırmanın en önemli bulgusu, Türkiye'deki NUTS bölgelerinin Seviye-1 eğimlerdeki ve Seviye-2 tahmin değişkeni olarak kocaların kesişim noktalarındaki değişimi ortaya çıkarmak için önemli bir açıklayıcı güce sahip olmasıdır. Bununla birlikte, coğrafi yakınlık ve kentsel-kırsal benzerliğine dayanan NUTS bölge kombinasyonları, Seviye-1 eğimlerdeki (çapraz etkileşim) değişimi açıklamak için anlamlı Seviye-2 değişkenler değildir.

Objectives. It is a curious case how some gender norms are so persistent, resisting to adapt to changes in labor participation and circumstances for both genders. This study investigates this phenomenon and examines the pathways that moderates the reproduction of gender attitudes on division of labor. Methods. I draw on the latest wave (2016) of a nationally representative cross-sectional data, Research on Family Structure in Turkey (Türkiye Aile Yapısı Araştırması: TAYA). I employ random-intercept random-slopes models, a subclass of hierarchical linear models (HLM). These specific models are most appropriate for my research, since I investigate the estimates of between NUTS regions correlations in the housemaker norm consequences of parenthood and variability in these effects. My model is two-leveled, with husbands and wives nested separately within NUTS regions. Rather than exploring the average effects of NUTS regions or parenthood by themselves, this model allows me to uncover the unique interrelationship of the two independent variables to reproduce this norm. Results. Findings show that wives’ and husbands’ disapproving working of women varies within NUTS regions of Turkey. However, unlike husbands, the effect of number of children on wives’ likelihood to be disapproving working of women does not vary across NUTS regions in Turkey. Compatible with the literature, parenthood has positive significant influence on gendered division v of work-life division of labor and it is significantly moderated by NUTS region clusters for husbands. For wives, the model loses its significance when parenthood is included for its random effects across NUTS regions, obstructing further inquiries into its fixed effects. Conclusions. The most important finding of this research is that the NUTS regions in Turkey have significant explanatory power for uncovering variation in Level-1 slopes and as level-2 predictors to explain variability in intercepts for husbands. However, NUTS region combinations based on geographic proximity and urban-rural similarity are not significant level-2 variables to explain variation in level-1 slopes (cross interaction).
Keywords: Ebeveynlik; Gender; İş-yaşam işbölümü; Mekansal Düzenleyici Değişken (Moderatör) Parenthood; Moderation effect of space; Sociology; Sosyoloji; Toplumsal cinsiyet; Work-life division of labor