Training and development of employees in talent management process and an application - Erçokses, Büşra (My University, 2009)
Günümüz iş dünyası, artan küresel rekabet, değişen piyasalar, teknolojik gelişmeler ve kaçınılmaz bir bilgi toplumunda öngörülemeyen olaylar ile yüzleşmektedir. Bu faktörler yeteneğin nasıl yönetilmesi gerektiğini ve esnek bir yetenek yönetimi sistemine sahip olmanın önemini pekiştirmiştir. Örgütlerin dünya çapında büyüme potansiyeli doğru insanlara doğru yerde ve doğru zamanda sahip olma yeteneklerine bağlıdır. Hiç şüphe yok ki, ihtiyaç duydukları vasıflı işçilerin kuruma çekilmesi, geliştirilmesi ve korunması her zamankinden daha zorlaşmıştır. Bu noktada, işbirliğini ve yöneticilerin her düzeyde iletişimini esas alan yetenek yönetimi, bugünün karmaşık iş dünyasında bir zorunluluk haline gelmiştir. Buna ek olarak, yetenek yönetimi süreçleri daha önce hiç olmadığı kadar stratejik, bağlantılı ve geniş tabanlı olmalıdır. Yetenek yönetimi sistemi işgücü planlaması, yetenek boşluk analizi, işe alım, özlük işleri, eğitim ve geliştirme, koruma, yetenek değerlendirmeleri, yedekleme planlaması ve değerlendirme süreçlerini içerir. Performansın sürekliliğini sağlamak, değişimin hızını yönetebilmek ve sürdürülebilir başarıyı oluşturmak için bir şirket yetenek yönetimi süreçlerini kuruma entegre etmeli ve işletme stratejisi ile uyumlaştırmalıdır. Günümüzde giderek daha rekabetçi hale gelen piyasalarda şirketler stratejik avantaj yaratabilmek için yetenek yönetimi uygulamalarının bir parçası olarak farklı araçlar kullanmaktadırlar. Bu tez çalışmasında ağırlıklı olarak Yetenek Yönetimi uygulamaları kapsamında eğitim ve geliştirme süreci incelenmiştir ve bununla ilgili bir şirket uygulamasına yer verilmiştir. Bu uygulamada bir finans şirketinin yetenek yönetimi stratejisi kapsamında eğitim ve gelişim aktivitelerine yer verilmiştir. Bu araştırmanın amacı, teorik olarak incelediğimiz yetenek yönetimi sürecinin, bu kapsamda eğitim ve gelişim faaliyetlerinin önde gelen şirketler tarafından pratikte nasıl uygulanabildiğini görmektir. Tüm süreç ve metodun yararları, kısıtlamaları paylaşılan teorik bilgi ışığında değerlendirilmiştir.

Today's businesses face increased global competition, shifting markets, techological developments and unforeseen events in an unavoidable information society. These factors have affected how talent needs to be managed and also reinforce the importance of having a flexible talent management system. The growth potential of organisations worldwide depends on the ability of companies to have the right people, in the right place at the right time. No wonder they are finding it more difficult than ever to attract, develop, and retain the skilled workers they need. At this point, talent management, which incorporates the cooperation and communication of managers at all levels, has become an imperative in the face of today's business challenges. In addition, talent management processes must be more strategic, connected, and broad-based than ever before. Talent-management processes include workforce planning, talent gap analysis, recruiting, staffing, education and development, retention, talent reviews, succession planning, and evaluation. To drive performance, deal with an increasingly rapid pace of change, and create sustainable success, a company must integrate and align these processes with its business strategies. To create strategic advantage in today's increasingly competitive markets, companies are generating different tools as a part of their talent management practices. This thesis study examines mainly the training and development process of Talent Management practices, and concludes with the evaluation of an implementation carried out by an organization. The implementation includes the training and development activities of a Finance company as a part of their talent management strategies. The aim of this research is to see how the theoretical talent management process is applied by leading companies practically. Here both the process and its benefits and limitations are discussed from the company perspective in the light of literature.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Küreselleşme; Örgütsel Davranış; Rekabet; Yetenek Yönetimi