Sağlık profesyonellerinde akış deneyiminin öznel iyi oluş üzerine etkisi: bir kamu ve özel hastane örneği - Akman, Eren (My University, 2018)
Akış deneyimi, bireyin zaman kavramını yitirerek tamamen yapmış olduğu işe konsantre olmasıdır. Birey, sadece işine odaklanmıştır ve tek arzusu o işi başarılı bir şekilde tamamlamaktır. Öznel iyi oluş kavramı ise bireyin kendini iyi hissetmesi olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin olumlu duyguları sık, olumsuz duyguları daha az hissetmeleri ve yaşamlarından yüksek doyum almaları şeklinde ifade edilir. Sağlık sektörü, insan hayatı odaklı ve kaotik bir alandır. Yoğun çalışma ve dikkat gerektirmektedir. Bu sebeple emek, özamaçlılık ve duygusal tatmin yüksektir. Buradan hareketle araştırmamızda sağlık profesyonellerinde akış deneyimi ve öznel iyi oluş ilişkisi yönetsel açıdan incelenmiş ve kamu-özel arasındaki farklılık belirtilmiştir. Araştırma kolayda örneklem yöntemi ile seçilen bir kamu ve bir özel hastanede gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak demografik bilgiler anketi ve Bakker’ın Kendini İşe Kaptırma Ölçeği ile Hills & Argyle’nin Oxford Mutluluk Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 20 programında analiz edilmiştir. Akış deneyimi ve öznel iyi oluş arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0,000; r=0,427). Kamu ve özel hastanede çalışan sağlık profesyonellerinin akış deneyimlerinin farklı olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Kamu ve özel hastanede çalışan sağlık profesyonellerinin öznel iyi oluşlarının farklı olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05).

The flow experience is that the individual concentrates on the work he has done entirely by losing the concept of time. The individual is simply focused on the work and the only desire is to complete it successfully. The concept of subjective well-being is defined as the individual's feeling of well-being. Individuals are often expressed as positive feelings, feel less negative emotions, and have a high satisfaction from their lives.The health sector is a human life-focused and chaotic field. It requires intensive study and attention. Therefore, labor and emotional satisfaction are high. In this study, the relationship between flow experience and subjective well-being in health professionals was examined from a managerial point of view and the difference between public and private was mentioned. Demographic information survey and Bakker's Work-Related Flow Scale and Hills & Argyle's Oxford Happiness Questionnaire were used as data collection tools. The data were analyzed in the SPSS 20 program. There was a moderately significant positive correlation between flow experience and subjective well-being (p = 0,000; r = 0.427). The flow experiences of health professionals working in public and private hospitals were found to be different (p <0.05). It has been found that the subjective well-being of health professionals working in public and private hospitals is not different (p> 0,05).
Keywords: Administration; Akış Deneyimi; Hastane yönetimi; Health Professionals; Hospital administration; İş stresi; Job stress; Medical personnel; Öznel iyi oluş; Psikoloji; Psychology; Sağlık personeli; Sağlık Profesyonelleri Flow Experience; Subjective Well-Being; Turkey; Türkiye; Yönetim