Türkiye’de faaliyet gösteren hayat ve emeklilik sigorta şirketlerinin finansal performanslarının entropi tabanlı WASPAS yöntemi ile değerlendirilmesi - BAYKAL, KEMAL BURAK; AKILLI, KÜBRA (My University, 2023)
İşletmelerin kaynaklarının etkin ve verimli şekilde kullanılması, hızlı ve doğru karar alınması, rekabet avantajı, eksikliklerin tespiti ve gerekli iyileştirmelerin yapılması ve tüm bunlara bağlı olarak işletme karının arttırılması amacıyla performans değerlendirmelerine sıklıkla başvurulmaktadır. Hayat ve emeklilik sigortaları sektörü, rekabetin çok yoğun olduğu ve finansal süreçlerin sürekli değişkenlik gösterdiği süreçler barındırmaktadır. Hızla gelişen piyasa koşullarında birden fazla ekonomik ve finansal kritere göre en sağlıklı şekilde kararlar verilmesi gerekmektedir. Olabilecek en verimli karar alınırken analitik bir çözüm yolu olan çok kriterli karar verme yöntemlerinden sıklıkla yararlanılmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de 2020 ve 2021 yıllarında hayat ve emeklilik branşında faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin finansal performanslarının değerlendirilmesi amacıyla çok kriterli karar verme tekniklerinden biri olan WASPAS yönteminden yararlanılmıştır. Finansal performans kriterleri olarak sektör faaliyet raporlarından elde edilen finansal değerler kullanılmıştır. Kriter ağırlıkları entropi yöntemi ile belirlenmiş ve katsayı ağırlıklarının etkileri tartışılmıştır. Çalışmanın kapsadığı 2020 ve 2021 yılları için elde edilen performans sıralamaları karşılaştırılarak, sıralaması değişen şirketlerin performans değişimine sebep olduğu düşünülen kriterlerin etkileri yorumlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Hayat ve Emeklilik Sigorta Sektörü, Finansal Performans, Entropi, WASPAS

Performance evaluations are frequently applied in order to use the resources of enterprises effectively and efficiently, make fast and correct decisions, competitive advantage, identify deficiencies and make necessary improvements, and accordingly to increase business profit. The life and pension insurance sector is characterized by intense competition and constantly changing financial processes. In rapidly evolving market conditions, it is necessary to make the most soundest decisions based on multiple economic and financial criteria. Multi-criteria decision-making methods, which are analytical way of solutions, are often used when making the most efficient possible decision. In this study, WASPAS method, which is one of the multi-criteria decision-making techniques, was used to evaluate the financial performance of insurance companies operating in the life and pension branch in Turkey in 2020-2021. Financial values obtained from sector annual reports were used as financial performance criteria. The criteria weights were determined by entropy method and the effects of weights were discussed. By comparing the performance rankings obtained for the years 2020-2021 covered by the study, the effects of the criteria that are thought to cause the performance change of the companies whose rankings have changed are interpreted. Keywords: Life and Pension Insurance Sector, Financial Performance, Entropy, WASPAS
Evaluation of financial performance of life and pension insurance companies operating in Turkey by entropy based WASPAS method
Keywords: Hayat ve Emeklilik Sigorta Sektörü; Finansal Performans; Entropi; WASPAS; Life and Pension Insurance Sector; Financial Performance; Entropy