Maksiller retrognatinin yüz maskesi ve hızlı çene genişletilmesi ile ortopedik tedavisi - Nevzatoğlu (Hatipoğlu), Şirin (My University, 2007)
Bu çalışmada maksiller genişletme desteği kullanılarak gerçekleştirilen yüz maskesi uygulamasının etkinliği sınanması, ayrıca tedavi ile elde edilen sonuçların hastaların başlangıç filmleri üzerinde bilgisayar gerçekleştirilen büyüme tahmini ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.Araştırma, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti nden seçilen ve RPE destekli yüz maskesi uygulaması ile tedavi edilmiş 23 (12 kız, 11 erkek) birey üzerinde yürütülmüştür. Bu bireylerin kronolojik yaş ortalamaları 11 y 5 ay ± 1 y 11 aydır. Bireylerin seçiminde şu kriterlere dikkat edilmiştir: 1. Tedavi öncesinde maksiller retrognatinin varlığı,2.Büyüme gelişimin devam ettiği bireylerin olması, 3.Yüz maskesi uygulamasından önce maksiller genişletme yapılmış olması,4.Günde ortalama 14-16 saat yüz maskesi kullanmış olmaları.Öncelikle tedavi öncesi ve sonrası alınan sefalometrik filmler çizilmiş, uygulamanın etkinliği değerlendirilmiştir. Aynı zamanda hastaların başlangıç röntgenleri üzerinde Onyx Ceph Yazılım (version 2.6.37.445, Image Instruments GmbH) bilgisayar tahminleri yapılmış, bu sonuçlar tedavi sonuçları ile karşılaştırılmıştır.Sonuç olarak maksillanın öne doğru yer değiştirerek posteriorunun sarktığı, buna bağlı olarak mandibulanın geriye ve aşağıya doğru rotasyon yaparak Sınıf III’ün ve profilin düzelmesinde yardımcı rol oynadığı görülmüştür. Bu tedavi protokolünün uygulanmadığı hastalarda, büyüme - gelişimin etkisi ile üst çenedeki öne büyümenin Sınıf III ilişkiyi düzeltebilecek nitelikte olmadığı, ayrıca üst çene posteriorunda sarkma meydana gelmediğinden alt çenede saat yönüne bir rotasyon oluşmadığı; alt çenenin büyüme yönünün vertikale değiştirilememesinden dolayı da mandibulanın daha fazla öne yer değiştirdiği, alt keserlerin önde konumlandığı ve içbükey bir profil oluştuğu, özetle Sınıf III maloklüzyonun daha da şiddetlendiği görülmektedir.

ORTHOPEDIC TREATMENT OF MAXILLARY RETROGNATHIE WITH FACE MASK AND RAPID MAXILLARY EXPANSION In this study our aim was to investigate the effectiveness of the Rapid Maxillary Expansion (RME) assisted face mask therapy. We also aimed to compare the obtained results with growth prediction done on the beginning lateral cephalograms by the Onyx Software aid. Research was performed using 23 (12 girls, 11 boys) patients who were treated by RME and face mask. Their mean age was 11 y 5 m ± 1 y 11 m.Patients included in this study were selected from the archieve of the Marmara University, Dentistry Faculty, Department of Orthodontics, according to certain criteria: 1. Class III due to the Maxillary retrognathie,1.Ongoing growth, 2.Patients with expansion done before the delivery of the face mask,3.14-16h of face mask daily use.In conclusion, maxilla moved anteriorly and its posterior part extruded; mandible made downward, backward rotation which improved relatively Class III malocclusion and helped gaining orthognathic profile.In cases where this treatment protocol wern’t used, forward growth of the maxilla which occured by the normal growth and development was not enough in amount to correct the Class III malocclusion. Besides, because of no extrusion of the upper posterior segment no clockwise rotation of the mandible occur. Growth of the lower jaw couldn’t be redirected vertically, that’s why mandible continued to grow in forward direction more, lower incisors proclined and patients exhibited more concave profiles. In summary growth increases the severity of the Class III malocclusion.
Keywords: Diş Hekimliği; Maksiller Retrognati ve Ortopedik Tedavi; Ortodonti; Yüz Maskesi