Probiyotik ürünlerden izole edilen laktik asit bakterilerinin ultrasonikasyon sonrası antimikrobiyal etkinliğinin belirlenmesi - RAYAMAN, PERVİN; RAYAMAN, ERKAN; BİNGÖL ÖZAKPINAR, ÖZLEM (My University, 2023)
Giriş ve Amaç: Yeterli miktarlarda alındığında intestinal sistemi düzenleyerek konakçı sağlığı üzerine faydalı etkilere sahip canlı mikroorganizma suşları olarak tanımlanan probiyotiklerin bağırsak epiteliyal bariyer fonksiyonunu iyileştirdiği, immünomodülatör yanıtları düzenlediği, toksin reseptörlerini bozduğu, inhibitör maddeler ürettiği, çeşitli mekanizmalar kullanarak patojen mikroorganizmaları inhibe ettiği bilinmektedir. Dolayısıyla çalışmamızda, çeşitli probiyotik ürünlerden izole edilen laktik asit bakterilerinin ultrasonikasyon sonrası antimikrobiyal etkinliğinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda; Lactobacillus fermentum ATCC (Amerikan Tipi Kültür Koleksiyonu) 14931, ev yapımı kefirden izole edilen Lactobacillus kefiri ve eczane preparatından izole edilen Lactobacillus rhamnosus türü mikroorganizmaların in vitro koşullarda Escherichia coli ATCC 11229, Staphylococcus aureus ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella typhimurium ATCC 14028, Klebsiella pneumoniae ATCC 4352 bakterileri ve Candida albicans ATCC 10231 mayası üzerine olan antimikrobiyal aktivitesi spot on lawn yöntemiyle belirlenmiştir. Çalışmamızda bulunan mikroorganizmalar Marmara Üniversitesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın kültür stok koleksiyonundan temin edilmiştir. Çalışmamızdaki Laktobacillus türleri 15 ml’lik Falcon tüplerine aktarılmış ve MRSA (Mann Rogosa Sharpe Agar) içeren petrilere damlatılarak inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonrası probiyotik mikroorganizmalara ultrason cihazında ms 73 prob, %50 genişlik ayarlanarak; 6 dakika boyunca ultrasonik homojenikatör uygulanmış ve MRSA besiyeri içeren petrilerin yüzeyine 5 μL damlatılarak inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonrası probiyotik mikroorganizmaların bulunduğu petri plaklarının üzerine McFarland 0,5 standart bulanıklığına ayarlanmış bakteriler ve McFarland 1 standart bulanıklığına ayarlanmış maya süspansiyonu içeren yumuşak agar dökülmüş ve petriler bakteriler için 24 saat, maya için ise 48 saat süre ile 37°C’de inkübe edildikten sonra oluşan inhibisyon zonlarının çapı elektronik kumpas yardımı ile mm olarak ölçülüp kaydedilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Çalışmada yer alan tüm probiyotik mikroorganizmalar ultrasonikasyon sonrası Escherichia coli ATCC 11229, Staphylococcus aureus ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Klebsiella pneumoniae ATCC 4352 patojenlerine karşı başlangıç değerine göre daha fazla antimikrobiyal etki göstermiştir. Lactobacillus fermentum ve Lactobacillus kefiri türlerinin Candida albicans’a karşı başlangıçta etki edemezken ultrasonikasyon sonrası inhibisyon zonu oluşturduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak ultrasonikasyon işleminin probiyotik ürünlerden izole edilen laktik asit bakterilerinin antimikrobiyal etkinliğini arttırdığı gösterilmiştir. Çalışmamızın bu alanda yapılacak araştırmalara ışık tutacağı kanısındayız.
Keywords: Probiyotik; Laktik asit bakterileri; Ultrasonikasyon; Antimikrobiyal etkinlik; Spot on lawn; Patojen mikroorganizma