İç denetim riskinin analizi ve gıda sektöründe stok maliyetlerinin denetimine ilişkin bir örnek uygulama - Doğan, Şenol (My University, 2013)
Günümüz iş dünyasında işletmelerin kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde yönetebilmeleri için iç denetim ve bağımsız (dış) denetim faaliyetlerinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, işletmelerde önemli bir yer tutan iç denetimin etkin bir şekilde uygulanabilmesi ve bu süreçte meydana gelebilecek riskleri göz önünde bulundurarak işletmenin stok maliyetlerini denetlemek, stoklara ilişkin muhasebe sürecini risk odaklı iç denetim yaklaşımı çerçevesinde inceleyerek analiz etmektir. Bu çalışma ile denetim, iç denetim, risk, kurumsal risk yönetimi ve risk odaklı iç denetim yaklaşımı kavramsal olarak anlatılmış ve gıda sektöründe bir uygulama ile açıklanan kavramların ilişkisi ortaya konulmuştur. Bu çalışma literatür taraması, nitel analiz tekniklerinden örnek olaya incelemesi yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır

In today’s developing business world, the importance of internal audit and independent audit depatments operations increases in order to manage resources efectively and in an efficient way. The purposes of this study is to implement internal audit operations in an efficient way which unless could lead some unexpected risks. These aims are to show how to audit inventory costs and how to analyze the process of accounting system for inventory, based on internal audit approach. In this study, audit in general terms; risks, institutional risk management and risk-based internal audit approach are described in a conceptual terms and put forward the concepts relations with a one application in the food industry. This practise is based on literature review, qualitative analysis techniques and an application implemantation of these terms in an actual business world.
Keywords: Besin Endüstrisi ve Ticareti; Denetim, İç; Muhasebe; Risk Yönetimi; Stoklar; Türkiye