Akılcı ilaç kullanımında diş hekimi ve eczacının rolü - Şermet, Sinan (My University, 2008)
AKILCI İLAÇ KULLANIMINDA DİŞ HEKİMİ VE ECZACININ ROLÜ ÖZET Bologna deklerasyonuna göre sağlık bilimlerinde eğitimin tekrar gözden geçirilmesi sonucu bu konuda revizyon gerektiği belirlenmiştir. Çalışmanın amacı Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde diploma denkliği için yapılan çalışmalara bir veri tabanı oluşturmaktır. Bu amaçla 250 diş hekimi ve 250 eczacıya hazırlanan anketler gönderilmiş, 130 diş hekimi (%52) ve 169 eczacı (%67.6) çalışmaya katılmıştır. Çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde, incelenen bazı parametrelerin literatürlerle uyum içinde olduğu, bazılarının ise farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Diş hekimlerine uygulanan anket sonuçlarına göre; antibiyotik profilaksisinde uygun olmayan önermeler, gereksiz antibiyotik kullanımı ve hasta bilgilendirmede eksiklikler ve farklı uygulamalar saptanmıştır. Eczacılara uygulanan anket sonuçlarına göre; reçetesiz ilaç satışında reçeteli satılması gereken ilaçların yer alması ve hasta bilgilendirmede eksiklikler saptanmıştır. Bu veriler ışığında gereksiz antibiyotik kullanımına bağlı direnç oluşum riski, hasta bilgilendirmede eksiklikler ve akılcı olmayan ilaç uygulamalarına ilişkin bulguların, gerek sağlık politikalarında gerekse eğitimde bilgi eksikliklerinin belirlenmesine katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Anahtar Sözcükler: akılcı ilaç kullanımı, diş hekimliği, eczacılık, eğitim. THE ROLE OF DENTISTS AND PHARMACISTS IN RATIONAL DRUG USE

Due to Bologno declaration education in health sciences was reconsidered and revision is required. The aim of the study is to comprise a data base for acreditatiton studies of diploma in duration of access to European Union. For this purpose 250 questionnaires were sent to both dentists and pharmacists and 130 dentists (52%) and 169 pharmacists (67.6%) replied the questionnaires. The results showed that some of the parametres analysed were compatible with the literature, the others were not. The results of the questionnaires applied to the dentists showed that incompatible antibiotic prophylaxis, inessential antibiotic use and insufficent briefing of the patients. The results of the questionnaires applied to the pharmacists showed inessential despense of drugs without prescription and insufficent briefing of the patients. In the light of these data; resistance risk due to unjustifiable antibiotic use, insufficient briefing of the patients about drug use and irrational use of drugs will contribute to incompetency of both health policy and the educational requirements. Key Words: dentistry, education, pharmacy, rational drug use.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı_İlaçlar; Farmakoloji; İlaçlar