Karadeniz Ereğli’de yaşayan kamuda ve özel sektörde çalışan kadın ve erkeklerin reklam mesajlarına ilişkin ahlak anlayışlarının tesbiti - Atasoy, Atakan (My University, 1999)
Tüketiciye en kısa ve çabuk yoldan ulaşmak amacıyla girişilen ucuz kampanyalar, reklama, cinsellik unsurunu can simidi misali yerleştirmiştir. Ancak cinselliği böylesine sömürmek ve bunu yaparken de hedefe insanı yerleştirmek, reklamcılık açısından kolaycılık olarak değerlendirilmelidir. Bu çalışmada reklamda kullanılan cinselliğe Türkiye açısından yaklaşılmıştır ve yapılan çalışmada Karadeniz Ereğli baz alınarak Karadeniz Ereğli'de Yaşayan Kamuda Ve Özel Sektörde Çalışan Kadın Ve Erkeklerin Reklam Mesajlarına İlişkin Ahlak Anlayışlarının Tespiti konulu bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Bir pazarlama tekniği olarak reklam başlığı altında yer alan birinci bölümde reklam konusuna giriş yaparak reklamın karlılığa etkileri ve reklamda hedef kitleye yönelik planlamanın gerekliliği konularını incelenmiş, reklamcı açısından hedef kitle tanımı yapılmıştır. Reklamın tüketime etkisi başlıklı ikinci bölümde ise ihtiyaç dışı tüketime yönelişte reklamın rolünü açıklarken iletişim - reklam - kültür ilişkisini anlatılmış ve medya planlamasına değinilmiştir. Reklamda cinsellik konusunun incelendiği üçüncü bölümde ise toplumun reklamlardaki kadın ve erkek cinselliği konusuna bakışını anlatılmaktadır. Reklamların neden cinselliği kullandığı konusunu örneklerle birlikte ele alınmıştır. Bu konunun hemen devamında cinselliğe Türkiye'deki yaklaşımı, Türk halkının cinselliğe bakış açısını ve bu konuda reklamcının tüketiciye karşı sorumluluğu, Türkiye'de Cinsellik başlıklı dördüncü bölümde ortaya konmaktadır. Çalışmanın beşinci ve son bölümünde ise araştırmayla ilgili olarak gerçekleştirilen anket çalışması yer almış sonuçları tablolar yardımıyla yorumlanarak, tüketici tepkisi ve reklamcının sorumluluklarına değinilmiştir.

In advertising, sexuality, is being used as a helping hand to make the messages reach to the consumers in a more direct and easier way. However, the exploitation of sexulality, can be called as the laziness of the untalented advertising agencies. In this study, we researched the exploitation of sexuality in advertising and tried to find out how the people in Turkey reflects to that. The search is based upon the folks' points of views in Karadeniz Ereğli. As we accepted Karadeniz Ereğli as a base for the research, the study has been called The Determination of The Ethical Point of Wievs of The Men and Women Who Work In The Public Sector and In The Private Sector In Karadeniz Ereğli for The Messages In Advertisements. The research is made of five sections. In the first section called Advertising Used as a Marketing Techniqe, first of all we try to explain what advertising is and how it effects on selling. Then we examined the need for planning to make the messages reach their consumers and explained what consumer means for advertisers. In the second section called The Effect Of Advertising on Consumption; while we were talking about the role of advertising in the approach to the unnecessary consumption, we explained the relation between communication - advertising - culture and mentioned about the media planning. In the third section called Sexuality in Advertising, the public's point of view for the sexuality of women and men in advertising is being told. In this section, we gave examples to explain why advertisements use sexuality. Right after that, the point of view of the Turkish public and the responsibility of the advertisers against the consumers about this subject is being told in the fourth section called Sexuality in Turkey. In the fifth and the last section of the study, there are the results of the poll made for the research. The results out of the poll is explained by the help of tables and finally the reaction of the consumers and the responsibility of the advertisers is told in this section.
Keywords: Reklamcılık; REKLAMCILIK