Risk sermayesi - Varlık, Ahmet Burak (My University, 2002)
1980'li yıllarda ABD'de uygulanmaya başlanan ABD ve İngiltere'de çok başarılı uygulamaları olan risk sermayesi yüksek teknoloji içeren yatırımlara verdiği destek sayesinde ülkenin kalkınmasında büyük katkılar sağlamıştır. Risk sermayesi dinamik ve yaratıcı olan girişimcilerin büyük sıçramalara neden olabilecek yatırım fikirlerini gerçekleştirebilmeleri için uzun vadeli finansman ve yönetim desteği sağlayan bir finansman yöntemidir. Geleneksel finansman sistemi içerisinde sermaye bulmakta zorlanan ve ülkemizdeki işletmelerin % 98'ini oluşturan Küçük ve Ortaboy işletmelerin sermayeye katılma yoluyla uzun vadeli finansman sağlayan risk sermayesinin ülkemiz açısından önemi incelenmeye çalışılmıştır. Son yıllarda ülkemizin gündemine gelen risk sermayesi tartışılmaya başlanmış yeni bir kavramdır. Ülkemizde risk sermayesi sektörünün yasal çerçevesinin oluşturulabilmesi için 6 Temmuz 1993 ve 6 Kasım 1998 tarihlerinde SPK tarafından Risk Sermayesi Yatırım Ortaklıklarının faaliyetlerini düzenleyen tebliğ yayınlanmıştır. Yapılan bu çalışmalara rağmen ülkemizin de içinde bulunduğu ekonomik ve politik koşulların da etkisiyle uygulama alanı bulunamamıştır. Bu finansman yöntemine daha fazla avantajlar sağlamalı ve özendirilmelidir. Ülkemizin kalkınmasında önemli bir yere sahip olacağına inandığımız risk sermayesi finansman yönteminin devlet teşvikleriyle uygulanmaya başlanması halinde ülkemizde çok ciddi başarılara imza atılacağına olan inancımız sonsuzdur. The aim of this study is to explore Venture Capital.In literature,many studies have been done about this subject and we have tried to search Venture Capital as a Alternative financing methot and it's feasibility in Turkey. Venture capital which has been started to practice in USA in 1980,has many successful resaults in USA and UK,and it has assisted in country development by supporting high-tech investments. Ventıre Capital is a long term financing methot which at the same time provides management support,gives cahans to dinamic and creative entrepreneur's for their investment stratgies. In this study ve have tried explore the importence of venture capital in our country, becose venture capital gives long-term financing chance small and growing businesses that involve 98% businesses in our country. In recent years venture capital is a new concept which is beeing discussed. In order to constitute legal form of the sector of venture capital the bullettin which regulates 'Ventıre Capital Investment Trust' has been published by SPK. More advantages should been supplied for this financing methot. Venture Capital is very important for the development of our country.We believe that if Venture Capital Financing Methot is applied with the state encouragement it will bring to a succesful conclusion.
Keywords: Ekonomi; Finansman; Genel üretim ekonomileri; Risk Sermayesi; Üretim