Azeri Muhaddis el-Berdici’nin hayatı ve eserleri - Sirinov, Rufat (My University, 2005)
Âzerî muhaddis Ahmed b. Harun el-Berdîcî III yüzyılda yaşamış bir hadis alimidir. Müellif Azerbayca'nın Berde ili sınırlarında yer alan Berdîc kazasında doğmuştur. Dönemin şartlarına binaen Bağdata göç etmiş ve ilmi hayatına orda devam etmiştir. Müellifin yaşadığı dönem İslami ilimlerin en zirvede olduğu dönemdir. Bu dönemde ön plana çıkmak oldukça zor olmasına rağmen el-Berdîcî'nin şöhreti günümüze kadar gelmiştir. Müellifin hadis sahasında kayda değer eserleri bulunmaktadır. Bunlardan biri hadis ilminin rical sahasına aittir. Eser müfret isimleri toplama bakımından ilktir. Diğer bir eser de büyük günahlar konusundadır. Eser büyük günahla alakalı 11 hadisi şerifi içermektedir. Bu eser de ilki gibi sahasında yazılmış ilk eserdir. Hadis alimleri arasında el-Berdîcî 'yi tenkit eden birisine rastlanmamıştır. Hep kendisinden övgüyle bahsedilmiştir. Kendisinden sonra yaşamış alimler genellikle eserlerinden alıntılar yapmışlardır.

Ahmed b. Harun el-Bedrîcî, who is an Azerbaijani muhaddis, has lived in the third century. The author was born in Berdîc, which is a district of Berde. Because of the conditions that he lived in that time, he has travelled to Baghdad and continued his scholarly live there. The period in which the author has lived, is the top period with regard to the İslamic sciences. Although it is really hard to be in most important place, his fame has come to the present day. The author has some appreciable works in hadith (the prophet Muhammad's sayings/ deeds). One of these works is about rical (a branch of hadith sciences). Another one is about capital sins. This work contains 11 hadiths about capital sins. This is as the former one, the first work in its field. There has been no one among the ulema of hadith who has criticized him. He has been always complimented. The scholars who has lived after him generally quoted from his works.
Keywords: Din; el-Berdici; Hadis; İslam Dini; İslam mezhepleri ve reform hareketleri