Mesleki açıdan coğrafyanın önemi ve Türkiye'de kullanımı - Demirci, Ali; Sekin, Sefa; Ünlü, Mehmet (Marmara Coğrafya Dergisi, 2002)
Coğrafya bilimi, sahip olduğu çağdaş metot ve araç-gereçlerle 21. yüzyılda, insanoğluna çok büyük hizmet ve kolaylıklar sunmaktadır. Gerek karşılaşılan problemlerin çözümünde gerekse yeryüzünün tüm sistemlerinden sürdürülebilir bir şekilde istifade edilebilmesinde gerekli olan bilgi, coğrafya bilimi sayesinde geliştirilmektedir. Coğrafya bilimi,yeryüzünün sadece fiziki yapısı ile değil aynı zamanda, üzerinde yaşayan insanoğlu ve onun tüm aktiviteleri ile de ilgilenmektedir. Bu ilgileniş sayesinde ortaya çıkan bilgi, ülkelerin sosyal, ekonomik, kültürel, bölgesel ve siyasal yönden gelişebilmeleri için son derece önemlidir. Geniş algılanış tarzı ile coğrafya, toplumun çeşitli kesimlerinde gerçekten ihtiyaç duyulan coğrafi bilginin doğru olarak tespiti, üretilmesi ve iletilmesinde tutun da bu alanda eğitim görmüş coğrafyacıların, coğrafyacı kimlikleri ile toplumun hemen hemen her alanında istihdam edilebilmelerine kadar uzanan bir yelpazede, ülkelere çok büyük avantajlar sunmaktadır. Ancak Türkiye, modern coğrafya bilimi ve çalışmalarının sunduğu bu avantajlardan, toplumun gerçekten ihtiyaç duyduğu coğrafi bilginin tespiti, üretilmesi ve öğretilmesinde karşılaşılan bir takım problemlerden dolayı yeterince istifade edememektedir. Bu çalışmada öncelikle; coğrafya biliminin toplum açısından neden önemli olduğu ve kullanılması gerektiği üzerinde durulacak, sonrasında ise, Türkiye'de modern coğrafya biliminden ne ölçüde yararlanıldığı konusunda, coğrafyacı mesleği açısından bir değerlendirmede bulunulacaktır.
The importance of geography in terms of occupation and its usage in Turkey