Sıçanlarda doksorubisin’in neden olduğu kardiyak toksisite ve hemodinamik değişikliklere karşı Resveratrol’ün koruyucu etkilerinin araştırılması - Tatlıdede, Elif (My University, 2008)
Bu çalışmada doksorubisinin neden olduğu kardiyotoksisite ve hemodinamik değişiklikler incelenerek, resveratrolün bu değişiklikler üzerindeki olası koruyucu etkilerinin biyokimyasal ve histolojik yöntemlerle araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Wistar albino sıçanlardan 4 grup oluşturuldu. İlk gruptaki sıçanlara sadece serum fizyolojik, ikinci gruba resveratrol (RVT), diğer gruplara doksorubisin (DOKS) ve DOKS + RVT uygulandı. Serum fizyolojik ve RVT, DOKS uygulamasından 2 hafta önce uygulanmaya başlandı. DOKS uygulaması sonrasında hayvanlar 3 hafta gözlendi. Deney başlangıcı ve sonunda tüm gruplardaki hayvanların kan basıncı, kalp hızları ve vücut ağırlıkları kaydedildi. 7 hafta sonunda sıçanlar dekapite edilerek kan ve doku (kalp) örnekleri alındı. Tüm gruplardan alınan kan örneklerinde sitokin (İL-1beta, TNF-alfa), laktat dehidrojenaz (LDH), kreatin kinaz (KK), aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), total antioksidan kapasite (AOC), 8-hidroksi-2'-deoksiguanozin (8-OHdG), trigliserid (TG), total kolesterol (TC), kan üre azotu (BUN) ve kreatinin, kalp dokusundan alınan örneklerde glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA) düzeyleri, miyeloperoksidaz (MPO) ve Na/ K-ATPaz aktiviteleri ile kollajen içeriği tayin edildi. Sonuçlar incelendiğinde DOKS grubunda bulunan sıçanların kalp hızları ve kan basınçlarının kontrol grubuna göre anlamlı olarak düştüğü, DOKS + RVT grubunda ise bu düşüşün önlendiği görüldü. Serumda yapılan incelemelerde DOKS uygulamasının incelenen biyokimyasal parametrelerde meydana getirdiği değişikliklerin RVT tedavisi ile anlamlı olarak düzeldiği gözlendi. Benzer şekilde kalp dokusunda artan malondialdehit ve kollajen düzeyleri ile miyeloperoksidaz aktivitesinin, azalan Na/ K-ATPaz aktivitesi ve glutatyon düzeylerinin ise RVT tedavisi ile geri çevrildiği ve kontrol değerlere yaklaştığı belirlendi. Bu sonuçlar, resveratrol uygulamasının doksorubisinin neden olduğu değişiklikleri önleyerek doksorubisine bağlı kalp yetmezliği gelişen hastaların yaşam kalitesini düzeltebileceğini ve mortalite riskini azaltabileceğini düşündürmektedir. Anahtar Sözcükler: Apoptozis, doksorubisin, kardiyomiyopati, oksidatif hasar, resveratrol 2.

Protective effects of resveratrol against doxorubicin-induced cardiotoxicity and hemodynamic changes in rats. The aim of this study was to investigate the possible protective role of resveratrol on doxorubicin-induced cardiotoxicity and hemodynamic changes using biochemical and histological parameters. Wistar albino rats were divided into four groups. First group was administered saline only and served as control. The second group was treated with resveratrol (RVT); and the other groups were treated with doxorubicin (DXR) or DXR plus RVT, respectively. RVT or saline treatment was done 2 weeks before DXR administration. Rats were observed after a 3-week post-treatment period. Blood pressure, heart rate and body weight were monitored for all groups at the begining and at the end of experiment. After 7 weeks rats were decapitated. Trunk blood was taken for the determination of cytokines (IL-1beta, TNF-alpha), lactate dehydrogenase (LDH), creatine kinase (CK), aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), total antioxidant capacity (AOC), 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine (8-OHdG), triglyceride (TG), total cholesterol (TC), blood urea nitrogen (BUN) and creatinine, while the heart samples were obtained to measure glutathione (GSH), malondialdehyde (MDA) and collagen levels, myeloperoxidase (MPO) and Na/ K-ATPase activity. In saline-treated DXR group, there were alterations in all of the studied biochemical parameters which were also reversed with RVT treatment. Furthermore, DOX treatment causes increase in the heart MDA, MPO and collagen content while GSH and Na/ K-ATPase activities were decreased. On the other hand, these DXR-induced biochemical changes in the heart tissue were reversed significantly with RVT treatment. The present results indicate that RVT administration could prevent DXR-induced changes and ameliorate quality of life in patients with DXR-induced heart failure and reduce mortality. Apoptosis, cardiomyopathy, doxorubicin, oxidative damage, resveratrol
Keywords: Farmakoloji; Tıp