Hazar Denizi’nin Azerbaycan kıyısının kirliliği hakkında farkındalık yaratmada halkla ilişkilerin rolü : yerel STK’lar üzerine bir araştırma - Babayeva, Narimin (My University, 2024)
Son yıllarda çevresel sorunlar ve özellikle çevresel kirlilik sorunları önemli bir olgu haline gelmiştir. Bu sorunların kamuoyuna ulaştırma, halkta bilinç ve farkındalık yaratma gibi faaliyetlerde ülkelerdeki sivil toplum kuruluşları oldukça büyük bir öneme sahiptir. Zira, sivil toplum kuruluşlarının hem bağımsız yapısı, hem de devlet ile birlikte hareket edebilme kabiliyeti sayesinde diğer kurum ve kuruluşlara nazaran halk nezdinde farklı bir algısal konumu oluşmaktadır. Bu çalışmada, yerel sivil toplum kuruluşlarına odaklanarak, Hazar Denizi'nin Azerbaycan kıyılarının kirliliği hakkında farkındalık yaratmada halkla ilişkilerin rolünü incelenmektedir. Çalışma, kıyı kirliliğinin mevcut durumunu araştırmakta, sivil toplum kuruluşları tarafından kullanılan halkla ilişkiler stratejilerini analiz etmekte ve halkın algılarını ve davranışlarını etkilemedeki etkinliklerini değerlendirmektedir. İçerik analizi, söylem analizi ve vaka çalışmalarını içeren karma yöntem yaklaşımı kullanılan araştırmada, halkla ilişkiler faaliyetlerinin çevre savunuculuğunu nasıl etkilediğine dair kapsamlı bir anlayış sunulmaktadır. Bulgular, sivil toplum kuruluşlarının çevresel iletişimdeki kritik rolünü vurgulamakta ve kirliliğin azaltılması için daha fazla paydaş katılımı ve politika desteği sağlamak üzere halkla ilişkiler stratejilerinin geliştirilmesine yönelik pratik öneriler sunmaktadır. Bu çalışma, çevre iletişimi ve halkla ilişkiler konusundaki daha geniş söylemlere katkıda bulunmaktadır.

In recent years, environmental problems and especially environmental pollution problems have become an important phenomenon. Civil society organizations in countries have a great importance in activities such as communicating these problems to the public and raising public awareness. This is because civil society organizations have a different perceptual position in the eyes of the public compared to other institutions and organizations thanks to both their independent structure and their ability to act together with the state. This study examines the role of public relations in raising awareness about the pollution of the Azerbaijani coast of the Caspian Sea, focusing on local civil society organizations. It explores the current state of coastal pollution, analyzes the public relations strategies used by NGOs, and evaluates their effectiveness in influencing public perceptions and behavior. Using a mixed methods approach including content analysis, discourse analysis and case studies, the research provides a comprehensive understanding of how public relations activities influence environmental advocacy. The findings highlight the critical role of civil society organizations in environmental communication and provide practical recommendations for improving public relations strategies to ensure greater stakeholder engagement and policy support for pollution reduction. This study contributes to the broader discourse on environmental communication and public relations.
Keywords: Azerbaijan; Azerbaycan; Caspian Sea Region; Civil Society Organization; Çevresel yönleri; Deniz kirlenmesi; Environmental aspects; Halkla İlişkiler Caspian Sea; Hazar Denizi; Hazar Denizi Bölgesi; Kirlilik; Liability for environmental damages; Marine pollution; Pollution; Public Relations; Sivil Toplum Kuruluşu; Sorumluluk, Çevre zararlarında