Çin Doğrudan Yabancı Yatırımlarının Küresel Ekonomideki Konumu ve Kuşak –Yol Projesinin Önündeki Engeller - AKBAŞ, MUSTAFA EMRE (My University, 2020)
Çalışma son 30 yıl içinde küresel ticaret ve sermaye içinde artan nüfusu ve büyüyen üretim, teknoloji dinamiği ile etkisi artan Çin ekonomisin geçmiş ve gelecekle ilgili pozisyonuna ışık tutmayı amaçlamaktadır. Küresel ticaret ve sermaye piyasasında dünya ekonomisinde itici bir güç haline gelen bu Asya ülkesi geçen yüz yıl gelişmiş sanayi ülkelerine rakip olmaya başlamıştır. Bu rekabetin gelecek dönemlerde sadece ekonomi alanında değil küresel siyaset içinde de hızlanacağı ve yeni politik kutuplaşmalara zemin hazırlayacağı varsayılmaktadır. Çalışma Çin’in küresel ticari güç olma yolunda iken küresel politikadaki artacak rolünün üzerinde durmayı hedeflemektedir. Giriş bölümünün başındaki bilgi bağlantıları ile de Çin’i 1980 sonrası büyük sıçrayışa götüren alt yapı faktörleri açığa çıkartılacaktır. Bugünün Çin Ekonomisinin küresel sermaye ve ticaret sistemini yönlendirme kapasitesi sahip olduğu avantajlar- dezavantajlar çerçevesinde sorgulanacaktır. Devamında ülkenin doğrudan yatırımları çekebilme özelliğinden küresel net yatırımcı olma süreci ve devamlılığını etkileyecek olası faktörler irdelenecektir. Son bölümde ise Çin hükümetinin 2013 sonrası küresel yatırımcı konumunun sürekliği için önemi büyük Kuşak ve Yol Projesinin ana hedefleri, sağlayacağı avantajlar ve uygulama süresince karşılaşacağı içsel ve dışsal problemler üzerine özet niteliğinde bir inceleme alanı yer almaktadır. Bu özet inceleme alanı ile Çin’in alternatif rotalar üzerinden küresel yatırımcı konumu ile gelecek dönem hedefleri ve önündeki olası engeller küresel ticaret- finans piyasaları çerçevesinde irdelenecektir..

The study aims to shed light on the past and future position of the Chinese economy, whose influence has increased in global trade and capital within the last 30 years, with its growing production and technology dynamics. This Asian country, which has become a driving force in the world economy in the global trade and capital market, has started to rival the developedindustrial countries for the last century. It is assumed that this competition will accelerate not only in the field of economy but also in global politics and will pave the way for new political polarizations. The study aims to emphasize the increasing role of China in global politics while becoming a global trade power. With the information links at the beginning of the introduction, the infrastructure factors that led China to a great leap after 1980 will be revealed. The capacity of today\"s Chinese Economy to steer the global capital and trade system will be questioned within the framework of its advantages and disadvantages. Afterwards, possible factors that will affect the country\"s ability to attract direct investments, the process of becoming a global net investor and its continuity will be examined. In the last section, there is a brief examination area on the main objectives of the Belt and Road Project, which is important for the continuity of the Chinese government\"s post-2013 global investor position, its advantages, and the internal and external problems it will encounter during its implementation. With this summary study area, China\"s global investor position on alternative routes, future targets and possible obstacles will be examined within the framework of global trade-finance mark.
The Position of China’s Foreıgn Direct Investments ın the Global Economy and the Barriers to the Belt-Road Initiative
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; İktisat; Uluslararası İktisat; Social Sciences and Humanities; Economics; International Economics; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; EKONOMİ; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; ECONOMICS; Ekonomi ve Ekonometri; Ekonomi, Ekonometri ve Finans (çeşitli); Genel Ekonomi, Ekonometri ve Finans; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Economics and Econometrics; Economics, Econometrics and Finance (miscellaneous); General Economics, Econometrics and Finance; Social Sciences & Humanities; Çin ekonomisi; Küresel Ticaret – Finans Sistem Entegrasyonu; Yurt Dışı Doğrudan Yatırımlar; Kuşak-Yol Projesi; China’s Economy; Global Trade - Financial System Integration; Outward Foreign Direct Investments; Belt-Road Initiative