Olay sorgulamasının öğrencilerin fenle ilgili dogmatik olaylara yaklaşımlarına etkisi - Karadağlı, İlker (My University, 2006)
OLAY SORGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN FENLE İLGİLİ DOGMATİK OLAYLARA YAKLAŞIMLARINA ETKİSİ Bu araştırmada “Fen bilgisi derslerinde uygulanan olay sorgulama yönteminin, Doğu Anadolu Bölgesi köylerinde yaşayan öğrencilerin, karşılaştıkları dogmatik içerikli fen olaylarına yaklaşımlarına etkisi var mıdır?” sorusuna cevap aranmıştır. Yukarıdaki “dogmatik içerikli fen olayları” iyi tanımlanmalıdır. Bu olaylar fenle ilgilidir. Olayın kahramanları, karşılaştıkları olaylara dogmatik yaklaşımlar sergilemektedir. Araştırma, nitel ve deneysel bir araştırmadır. Kars ili, Sarıkamış ilçesine bağlı köylerden birinde uygulanmıştır. Araştırmada, olaylar öğrencilere yazılı metinler şeklinde verilmiştir. Öğrenciler bu olaylara ilişkin ilk değerlendirmelerini yazmışlardır. Daha sonra olay sorgulama yöntemi öğrencilere öğretilmiştir. Son olarak, öğrenciler dogmatik içerikli üç adet fen olayına olay sorgulama yöntemini uygulamışlardır. İlk değerlendirmelerle olay sorgulama yönteminin uygulamaları nitel olarak karşılaştırılmış ve veriler elde edilmiştir. Araştırmanın bulguları, olay sorgulama yönteminin dogmatik içerikli fen olaylarını değerlendirme konusunda, öğrencileri eleştirel yönde geliştirdiğini göstermektedir. Araştırma; eleştirel düşünme, düşünme öğretimi, dogmatik düşünme, okuma becerileri, sorgulama becerileri ve örnek olay yöntemi konularıyla yakından ilgilidir. THE EFFECT OF THE CASE-QUESTIONING ON STUDENTS’ APPROACH TOWARDS DOGMATIC CASES ABOUT SCIENCE In this research the answer to the following question has been searched: “Does the case-questioning method used in science lessons have an effect on the approach of students living in the villages of the East Anatolian Region towards dogmatic science cases?” “The dogmatic science cases” above should be defined well. These cases are about science. The characters approaches the cases dogmatically. The research is qualitative and experimental. It has been carried out in one of the villages in Sarıkamış, Kars. In the research, the cases were given to students in written texts. The students wrote their first evaluations about the cases. After that the case questioning method was taught to the students. Lastly, the students applied the case questioning method for three science cases that are dogmatic. The first evaluations were compared with the applications of the case-questioning method qualitatively and data were gathered. The findings of the research show that the case-questioning method improves students’ critical thinking skills about evaluating science cases that are dogmatic. The research is related with critical thinking, teaching thinkig, thinking dogmatically, reading skills, questioning skills and the sample case method.
Keywords: Eleştirel Düşünce_Öğrenciler; Öğrenim ve Öğretim_Fen Bilgisi