Yabancı ülkelerde düzenlenen resmi belgelerin Türkiye’deki sonuçları - Pürselim, Hatice Selin (My University, 2003)
Yabancı ülkelerde düzenlenen resmi belgelerin Türkiye’deki sonuçları, Türk İspat Hukuku açısından (HUMK md. 296) çok önemli bir yere sahiptir. Yabancı ülkede düzenlenen resmi belgenin Türkiye’de sonuç doğurması için, yetkili kılınan makam tarafından usulüne uygun olarak düzenlenmiş olması gerekmektedir. Bu şekilde düzenlenen belge, Türkiye’de ancak Türk konsolosunun “uygundur” onayı ile sonuç doğurabilir. Şayet resmi belgede böyle bir onay yok ise, resmi senedin delil teşkil edip etmeyeceği Türk hakiminin takdirine bağlıdır. Yabancı resmi belgenin şekli, MÖHUK’un (Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun) 6. maddesi ile düzenlenmiştir. Bu maddenin amacı, yabancı ülkede usulüne uygun olarak düzenlenen resmi belgenin, ayakta tutulmasını sağlamaktır. MÖHUK’un 6. maddesi, alternanif hukuk kuralıdır. Maddede getirilen Lex Causae ve Locus Regit Actum prensipleri, birbirlerinden üstün değildir. İstisnalar haricindeki durumlarda, resmi belgenin düzenlenme şeklinin bu kurallardan sadece birine göre geçerli olması, işlemin ayakta tutulması açısından yeterli kabul edilmektedir. Devletlerin iç hukuk düzenlemelerinin yanı sıra, konu uluslararası andlaşmalarla da ele alınmıştır. Bu andlaşmalar arasında en çok bilineni “La Haye Konvansiyonu”dur. Ancak özellikle son dönemlerde, Türkiye’nin Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde onayladığı andlaşmalarla, iç hukukun öngördüğü onay sürecinden muaf olunarak hareket edilebilecektir. Andlaşmaların zaman tasarrufu sağlamasının yanı sıra, bu kadar farklı hukuki alanlarda işbirliği içersinde çalışılması önem çekici diğer bir noktadır. Die amtliche Urkunden, die in der Ausland vorbereitet haben, sind sehr wichtig für die Beweisrecht, weil die Ergebnissen der amtlichen Urkunden nach die Türkischen Beweisrecht berurteilen müssen, wenn man sie in der Türkei benutzen möchten und wenn sie in der Türkei als eine “türkische amtliche Urkunden” würdigen, muß man von dem befugtliche amtliche Stelle vorbereiten und alle Bedingungen haben, was die auslændische Rechts sagte. Dann müssen sie ein “Akzept” von Türkischen Konsulat bekommen (türkische Zivilprozeßordnung, Art. 296). Die amtliche Urkunden, die ohne Akzept haben, können nicht in der Türkei als eine türkische amtliche Urkunden würdigen. Türkische Gericht kann diese Urkunden als “Beweis” kennzeichnen, aber sie haben doch Ermessen, d.h. die Richtern reagieren anders nach jede verschiedenen Fælle. In der Türkei, MÖHUK (Internationale Private Recht und Verfahrens Recht) Art. 6 bezeignet uns die Formen für die auslændische amtliche Urkunden. Diese Artikel hat zwei Prinzipe: Lex Causae und Locus Regit Actum. Diese Prinzipe sind gleichartige Wert, deshalb können wir sie als “Alternative Wege” benennen. Sie dienen, daß die auslændische Urkunden in der Türkei funktionieren können. Die Lændern haben viele Artikeln für die amtliche Urkunden. Aber diese Anwendungen nehmen immer viel Zeit, weil die bürokratische Bedingungen sehr lange dauern, deshalb genehmigen die Lændern viele Vertragen. Am bekanntesten Vertrag ist “La Haye Konvention”, aber in diesem letzte Tage Türkei genehmigt viele benützliche Vertragen, sie auch sehr wichtig für die EU sind. Mit diesem Vertragen werden die Distantz nicht weit weg sein und alle Lændern werden viel Zeit bekommen. Außerdem diese Themen, werden die Lændern auf manche Themen zusammenarbeiten, und es ist sehr wichtige Punkt für die universal Recht.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk