Modelling trade flows between Turkey and former soviet union countries: A gravity analysis - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Yerçekimi modeli, ülkeler arasındaki ikili ticareti gelir düzeyleri, nüfuslar ve aradaki mesafeyi kullanarak açıklayan bir model olarak literatürde uzun zamandır kullanılmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye ile eski Sovyetler Birliğine dahil olan ülkeler arasındaki ticaret ilişkileri de bu modelle açıklanabilir. Bağımlı değişkenin toplam ticaret hacmi olduğu durumda modele dahil edilen ülkelerin GSYİH düzeyleri anlamlı bir değişken olarak ortaya çıkmakta, AB ve DTÖ kukla değişkenleri modele eklendiğinde ise ülkeler arası mesafenin yüzde 10 düzeyinde anlamlı olduğu görülmektedir. Öte yandan, petrol harici ürünlerin ticareti bağımlı değişken olarak seçildiğinde mesafe çok daha anlamlı çıkmaktadır. Anlamlılık düzeyi aynı kalsa da katsayıların değeri ve uyum düzeyi artmaktadır. Ayrıca Türkiyenin kişi başına düşen GSYİH düzeyinin ticaret düzeyine olan etkisinin partner ülkelerin kişi başına düşen GSYİH düzeyinden daha fazla etkili olduğu görülmüştür.

Gravity model has been long used in order to describe bilateral trade patterns by including incomes, populations and distance between countries. In this respect, the bilateral trade relationship between Turkey and former Soviet Union countries is examined. When dependent variable is the total trade volume, only GDP levels of the former Soviet Union countries and Turkey are significant. When EU and WTO dummies are added to the model, distance become significant at 10% and has a small negative impact. On the other hand, when nonoil trade volume is the dependent variable inclusion of dummies make distance significant. Although the significance levels do not change the magnitude of the coefficients and goodness of fit increases. Additionally, GDP per capita for Turkey has more impact on trade volume than GDP per capita of former Soviet Union countries.
Türkiye ile eski sovyetler birliği ülkeleri arasındaki ticaretin modellenmesi: Bir yerçekimi modeli analizi
Keywords: İktisat; İşletme