Kripto para dolandırıcılığı - ÇAKIR, KERİM (My University, 2021)
Kripto paralar ekonomi ve finans dünyasında etkili bir rol oynamaya başladığından beri bu varlıklarla işlem yapan kişi ve kuruluşların ekonomik değeri haiz bu varlıkları koruması zorlaşmıştır. Merkezi bir otoriteye bağlı olmayan kripto paraların avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Kripto para birimleri normal bir banka kartı veya kredi kartı ile aynı yasal korumaya sahip olmadığından bu sistemin güvenlik zafiyetlerini bilen kötü niyetli kişiler teknolojinin yardımıyla kripto para dolandırıcılığı yapabilmektedir. Kripto para birimlerinin kendine özgü bir varlık değerinin bulunması ve uçtan uca şifreleme yöntemi ile aracı olmaksızın transfer edilebilme imkanı, kişilere önemli avantajlar sağlarken sanal para arzlarıyla, fidye yazılımlarla, phishing tuzakları ile ponzi şeması yöntemi veya internet ve sosyal medya reklamları ile kripto para dolandırıcılığı işlenebilmektedir.Çalışmamızda kripto para dolandırıcılığı suçuyla nasıl mücadele edileceği ve mevcut düzenlemelerle mukayese edildiğinde sanal ortamda icra edilen fiillerin hangi suçlara sebebiyet vereceği tartışılarak kripto para dolandırıcılığının ne şekilde işlendiği ve bu konuda nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulacaktır.

Since cryptocurrencies began to play an influential role in the economic and financial world, it has become difficult to protect these assets of economic value for people and organizations trading with them. Cryptocurrencies that do not depend on a central authority have advantages as well as disadvantages. Since cryptocurrencies do not feature the same legal protections as a regular debit card or card, malicious actors aware of the security vulnerabilities of this system can commit cryptocurrency fraud with the help of certain technologies. Cryptocurrencies have a unique asset value and can be transferred without intermediaries by end-to-end encryption, furnishing traders with significant advantages. But cryptocurrency scams can be carried out with virtual money supplies, ransomware, phishing traps, and ponzi schemes or internet and social media advertisements.In our study, we will discuss how to fight the crime of cryptocurrency fraud as well as which actions performed on the virtual platform, when judged against the existing legislations, will constitute a crime. We will focus on how cryptocurrency fraud is committed and what should be taken into consideration in this regard.
Cryptocurrency Frauds
Keywords: Kripto Para; Dolandırıcılık; Kripto Para Madenciliği; Bilişim Sistemi; Blok Zincir; Cryptocurrency; Fraud; Cryptocurrency Mining; Information System; Blockchain