Escherichia coli, klebsiella pneumoniae ve Staphylococcus aureus izolatlarında iki yıllık kümülatif antibiyogram sonuçları - GÜNEŞER, DENİZ; HASDEMİR GÖKBOĞA, MÜNEVVER UFUK; ÜLGER, NURVER; KÜÇÜKSU, UĞUR; İLKİ, ZEYNEP ARZU (My University, 2022)
Giriş ve Amaç: Kümülatif antibiyotik duyarlılık test verileri, bir hastanede belirli bir zaman periyodunda enfeksiyon etkeni bakterilerin tür bazında duyarlılık sonuçlarının incelenmesine imkan sağlayarak o kurumda doğru ampirik tedavi yaklaşımlarının yönlendirilmesinde kilit rol oynamaktadır. Biz burada hastanemizde iki yıllık dönemde Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae ve Staphylococcus aureus izolatlarının kümülatif antibiyotik duyarlılık test verilerinin analizini sunuyoruz. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020 – Aralık 2021’i kapsayan iki yıllık dönemde hastanemizde erişkin hastalarda enfeksiyon etkeni olduğu belirlenen E. coli, K. pneumoniae, S. aureus izolatlarının yıllık bazda kümülatif antibiyotik test sonuçlarını değerlendirdik. Bu değerlendirmeyi KLİMUD Antibiyotik Duyarlılıklarının Saptanması ve İzlenmesi Çalışma Grubu’nun “Antibiyotik Duyarlılık Verilerinin Analizi Ve Sunumu Rehberi” önerileri doğrultusunda yaptık. Değerlendirmeye, TMC Antibiyotik Duyarlılık Testlerinin Standardizasyonu Çalışma Grubu’nun bakteri türü bazında önerdiği antibiyotikler alındı. Escherichia coli ve K. pneumoniae için değerlendirme idrar ve idrar dışı örnekler (kan, solunum, BOS) bazında, S. aureus için metisilin duyarlılığı bazında yapıldı. Laboratuvarımızda rutin olarak idrar Escherichia coli izolatlarında fosfomisin duyarlılığı disk difüzyon ile, S. aureus’ta metisilin duyarlılığı sefoksitin disk difüzyon ile ve indüklenebilir klindamisin direnci D-test ile belirlenmektedir. İzolatların diğer antibiyotiklere duyarlılıkları ise rutin olarak VITEK2 Compact (bioMérieux, Fransa) otomatize sistemi ile saptanmaktadır. Antibiyotik duyarlılık testlerinin kalite kontrolü laboratuvarımızda rutin olarak haftalık bazda çalışılmaktadır Bulgular ve Sonuç: İki yıllık dönemde, toplam olarak 2958 E. coli, 1690 K. pneumoniae ve 1087 S. aureus kümülatif antibiyograma dahil edildi. Yıllık bazda izolat sayıları Grafik 1, Grafik 2 ve Grafik 3’te gösterilmektedir. Escherichia coli’nin her iki yılda karbapenem, aminoglikozit, fosfomisin ve nitrofurantoin duyarlılıkları %80’in üzerinde saptandı (Grafik 1). Klebsiella pneumoniae’da, idrar dışı izolatların test edilen antibiyotiklere duyarlılıkları idrar izolatlarına kıyasla belirgin olarak düşük saptandı (Grafik 2). 2020 ile 2021 yılları arasında, birkaç antibiyotik dışında (idrar dışı izolatların kinolon ve trimetoprim/sulfametoksazol duyarlılığı) K. pneumoniae izolatlarının duyarlılık yüzdelerinde belirgin bir fark gözlenmedi. Metisilin dirençli S. aureus’ta (MRSA) makrolid, linkozamid ve tetrasiklin duyarlılıkları, metisiline duyarlı S. aureus (MSSA) izolatlarından belirgin olarak düşük bulundu (Grafik 3). Trimetoprim/ sulfametoksazol ve gentamisin duyarlılıkları açısından, MRSA ve MSSA izolatları açısından belirgin bir fark saptanmadı. Beklenildiği üzere, glikopeptit direnci hiçbir izolatta saptanmadı. Sadece bir izolatta saptanan linezolid direnci doğrulandı. Pandemi dönemin
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED); Klebsiella pneumoniae; Stapylococcus aureus; Escherichia coli; Kümülatif antibiyogram