Vergi ahlakı: Kadıköy ilçesinde ücret ve ticari kazanç elde eden yükümlülere yönelik bir uygulama - Duran, İsmihan (My University, 2013)
Vergi Psikolojisi, Vergi Ahlakı, Vergilemenin Sınırları ÖZET VERGİ AHLAKI: KADIKÖY İLÇESİNDE ÜCRET VE TİCARİ KAZANÇ ELDE EDEN YÜKÜMLÜLERE YÖNELİK BİR UYGULAMA Vergilendirme konusunda vergi uyumu ve vergi ahlakı büyük önem taşımaktadır. Vergi ahlakı mükelleflerin vergi ödeme konusundaki içsel bir motivasyon olarak tanımlanmakta ve vergi ahlakını belirleyen ekonomik, sosyal ve demografik faktörler bulunmaktadır. Kadıköy ilçesinde vergi ahlakını ve belirleyen faktörleri tespit edebilmek için ücret ve ticari kazanç elde eden yükümlülere yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; vergi ahlak düzeyi 4,03 olarak belirlenmiştir. Vergi ahlakını belirleyen ekonomik faktörlerden en etkili mükellefler ve yakın çevrenin etkisi olduğu görülmektedir. Bunu sırasıyla izleyen faktörler ise vergi adaleti ve vergi aflarıdır. Vergi ahlakını belirleyen sosyal faktörlere baktığımızda ise en etkili faktörün; dini inancın etkisi olduğu görülmektedir. Bunu sırasıyla izleyen faktörler ise; demokrasi anlayışı ve vatandaşlık bilincidir. Demografik faktörlere baktığımızda ise cinsiyet ile vergi ahlakı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Diğer demografik faktörler (yaş, eğitim, meslek, medeni hal) ile vergi ahlakı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Key Words : Tax Psychology, Tax Morale, Limits of Taxation

TAX MORALE: A PRACTICE FOR TAXPAYER GAINING WAGES AND COMMERCIAL PROCEEDS IN THE PROVINCE OF KADIKÖY Tax morale and tax consistency are two significant concepts related to taxation. Tax morale is defined as the intrinsic motivation of taxpayers in terms of taxpaying, and there are economic, social and demographic factors determining it. A survey conducted among taxpayers gaining wages to identify the factors determining the tax morale in Kadıköy province. As a result of the study the tax morale level of the province is determined as 4, 03. The taxpayers and environment are found to be the most significant economic factors determining the tax morale. The other factors are respectively tax justice and tax amnesty. In terms of social factors religion is found to be the most significant factor on tax morale. Also, other social factors are the understanding of democracy and citizenship consciousness. Demographics is another dimension of the research. According to results of the study a significant relationship between gender and tax morale is found.
Keywords: Maliye; Türkiye; Vergi Yönetimi ve Usulü; Vergilendirme