Üniversite ve kamu kuruluşlarında çalışan hemşirelerin değişime karşı tutumlarının belirlenmesi - Uzun, Arzu (My University, 2008)
1.ÖZET Araştırma Adana ilinde üniversite ve kamu kurumunda çalışan hemşirelerin değişime karşı tutumlarını belirlemek amacıyla,tanımlayıcı ve karşılaştırmalı olarak 24 Ocak-2 Şubat 2008 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, Adana İl merkezinde bulunan devlet hastanesi, eğitim araştırma hastanesi ve tıp fakültesinde çalışan hemşireler (n:1226) oluşturuldu.Örneklemi ise 24 Ocak- 2 Şubat tarihleri arasında araştırmaya katılmayı kabul eden devlet hastanesinden 100,eğitim araştırma hastanesinden 111,tıp fakültesinden 176 hemşire oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür bilgisine dayalı olarak geliştirilen anket formu ile, hemşirelerin değişime karşı tutumlarını belirlemek üzere 1997‘de Tichy tarafından geliştirilen 2005 yılında Şeyda Seren tarafından Türkçe’ye çevrilen,geçerlilik ve güvenilirliği yapılan ‘değişime karşı tutum ölçeği’ kullanıldı. Veriler istatistiksel analizler için bilgisayarda SSPS for Windows 12.0 kullanıldı.Veriler; Ortalama,Standart Sapma,Mann Whitney U testi ,Chi-sguare ve Kruskal Wallis H testi değerlendirildi. Hemşirelerin değişime karşı tutumları incelendiğinde; yüksek lisans mezunu olanların,evli olanların,16-20 yıl arasında çalışanların,21-24 yaşları arasında olanların,tıp fakültesinde çalışanların tutumlarının daha olumlu olduğu görüldü (p<0,005 ) Ayrıca hemşirelerin değişimleri meslektaşları ile konuşmaktan keyif alma,kongre,seminer ve hizmet içi eğitim programlarına katılma,sağlıkta değişim ile ilgili kaynakları takip etme değişkenleri ile değişime karşı tutum puan ortalamaları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü.(p<0,005) Bununla birlikte değişimin alt gruplarında yapılan karşılaştırmada ; Değişimde yönetim tarzı ile çalıştığı kurum değişkeni, Değişime direnç puanı ile çalıştığı kurum değişkeni, Değişimin sonuçları puanı ile eğitim durumu ,çalıştığı kurum değişkenleri Kurumsal politika puanı ile çalıştığı kurum ve yaş değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunurken; Medeni durum,çalıştığı bölümdeki görevi,çalışma yılı,aynı kurumda çalışma yılı bağımsız değişkenleri ile dört alt bölüm arasında istatistiksel fark bulunmadı. Hemşirelik,Değişim 2.

Investigation of Attitudes of Nurses Against Changes in University and Public Hospitals The aim of this study was to determine attitude of nurses against changes. The study was conducted in university and public hospitals of Adana between January 24th to February 2nd of 2008. Target population were nurses, working in public, university and research hospitals of Adana (n:1226). Volunteers who accepted to join the study were 100 nurses from public hospital, 111 nurses from research hospital and 176 nurses from university hospital. A survey was developed and used by the researcher accorging to previous scientific literature. Also, in order to determine attitude of nurses against changes a scale, which developed by Clement in 1997 and translated into Turkish by Şeyda Seren in 2005, was used. The data were statistically evaluated by using SPSS for Windows 12.0. Mean, standart deviation, Mann-Whitney U test, Chi-square and Kruskal Wallis H tests were used. According to data, positive attitude against change among nurses was significantly higher with master of science degree, marriage, 16-20 years of experience, age of 21-24 and working at university hospital (p<0,005). Also, some behaviours such as talking about changes with other employees, attending to congresses and seminars or educational activities, literature reading were compared with mean score of attitude against changes and a statistically difference was found (p<0.005). Subgroups were also evaluated. According to data, management strategies against changes, score of resistance against change, score of results of change and education status were statistically different when compared with the type of hospital as well as score of the politics of the hospital and age. On the other hand, marrital status, type of job, longivety of study as a nurse, and working in the same hospital were compared with 4 subgroups and found statistically insignificant. Key Wods:Nursing,Change
Keywords: Hemşirelik_Değişim