Takriri sünnet ve sahih-i buhari’deki takrirler - Özkan, Halit (My University, 2000)
Bu araştırma, sünnetin üç temel kısmından birini oluşturan takrîrî sünnet kavramı üzerine yapılmış bir usûl çalışması olup giriş ve sonuç kısımları dışında üç bölümden meydana gelmektedir. Girişte konunun mahiyeti ve sınırları belirlenmeye çalışılmıştır. Burada aynı zamanda çalışmanın ortaya çıkartılmasında kullanılan kaynaklar hakkında bilgi verilmektedir. takrîrî sünnet kavramının çeşitli açılardan incelenmesine ayrılmıştır. Öncelikle kavramın bir tarifi yapılmış ve ortaya çıkış süreci belirlenmeye çalışılmıştır. Ardından takrîrin sünnet taksimatı içindeki yeri, beyan değeri, gerçekleştiği alanlar, meydana geliş şekilleri, farklı hükümlere ulaşılmasına yol açan dereceleri ile hadis metinlerinde takrîrî sünneti tespit etmeye yarayan ibareler incelenmiştir. İkinci bölümde ağırlıklı olarak takrîrin kaynak değeri ve diğer delillerle ilişkisi üzerinde durulmaktadır. İlk olarak takrîrin delil oluşunun temelleri ve şartları ele alınmıştır. Ardından müstakil hüküm koyabilme karakteri açısından incelen takrîr kavramının diğer delillerle tearuzu konusu ve buna dair örnekler incelenmiştir. Araştırma aynı zamanda bir örnekleme çalışmasıdır. Bu nedenle üçüncü bölüm bir hadis kitabındaki takrîrlerin tespitine ayrılmıştır. Muhammed b. İsmail el-Buhârî'nin (ö: 256/ 869) el-Câmiü's-Sahîh adlı eseri bu konuda örnek seçilmiştir. Ancak burada, Sahîh'ten tespit edilen takrîr örnekleri verilmeden önce Buhârî'nin takrîrî sünnet hakkındaki düşüncelerini ortaya koymak amacıyla bir alt bölüm oluşturulmuştur. Buhârî'nin takrîr hakkındaki düşünceleri, Sahîh'teki bab başlıkları çerçevesinde ve yine Sahîh'in şerhlerindeki yorumlardan hareketle belirlenmeye çalışılmıştır. İkinci kısımda ise söz konusu eserde bulunan ve altıyüz elli civarında olduğu tespit edilen takrîr örnekleri liste halinde verilmektedir. Sonuç kısmında araştırma boyunca ulaşılan neticeler ve takrîrî sünnet kavramı hakkında bunlardan ortaya çıkan kanaatler ifade edilmektedir. THE SUNNAH OF APPROVAL AND THE APPROVALS İN BUKHARÎ'S SAHÎH (POST GRADUATE STUDY)

This work is about the Sunnah of approval, which forms one of the main three parts of the Sunnah. The work has three parts except introduction and conclusion. Introduction is formed to define the field work and mark its importance. And the most used references are listed in this part. . In the first part, Prophet's approval has examined from many perspectives. Firstly a definition has been made about the concept. Secondly, the fields and kinds of approval, different attitudes of Prophet towards his companions' behaviour or words which lead different jurisdictions, and words or sentences which remark the approval of Prophet in hadis texts has been searched. At the same part, too, the value of approval as a rule has been examined in comparison with sayings and acts of Prophet. Second part is mainly about the conflicts of three parts of Sunnah each other. However, conditions needed to accept the approval as a rule has been demonsrated. Then some examples about coflicts of approval and other parts of Sunnah is given. As a sampling, this work aims to select approval examples from one of well-known hadith books. For this purpose, Bukhari's Sahîh was used. Before giving the examples Bukhari's opinion is shown with special reference to titles in Sahîh. The third part of this study has nearly seven hundred approval examples selected from Sahîh. The examples is listed and classified according to different approaches. In conclusion part, the results which obtained during the study is stated.
Keywords: Hadis; Hadis, Sahih