Sırat-ı Müstakim dergisinde islamcı münevverlerin kadın algısı - Sarımermer, Rumeysa (My University, 2019)
Meşrutiyet dönemi aydınları ile beraber dönemin getirmiş olduğu hürriyet ortamı sayesinde kadın konusu ilk defa tartışmaya açılmıştır. Bu dönemin gündemini belirleyen, kişi hak ve özgürlükleri, eşitlik ve modernleşme gibi konular bu tartışmaların zeminini oluşturmuştur. O dönem kadını bilinçlendirmeyi amaçlayan bu tartışmalar dönemin sorunlarına çözüm arayan tüm fikir akımlarınca yaşanmıştır. Meşrutiyet basınının özgürlükçü kimliği sayesinde her akımın kendince sorunlara getirdikleri çözümler, dönemin dergi ve gazetelerinde yerini almıtır. II. Meşrutiyet dönemi İslamcılık akımının savunucuğulunu üstlenmiş olan Sırat-ı Müstakim dergisi de islami bir bakış açısıyla, kadın erkek eşitliği, kadının özgürlüğü, kadının aile ve sosyal hayat içindeki yeri, tesüttür ve eğitim gibi konularda kadını tekrar yorumlamıştır. Yaşanan toplumsal problemlerin ve geri kalmışlığın çözümünü her konuda Batı’yı taklid etmek olacağını savunan aydınların aksine özellikle kadın konusunda Batının neden taklit edilemeyeceğini, dergide sundukları argumanlarla dile getirmişlerdir. Çalışmamızın amacı ve ana teması, Sırat-ı Müstakim dergisinde, kadının hangi yönleriyle ve ne amaçla ele alındığını araştırarak, dönemin İslamcı münevverlerinin kadın algısının incelenmesidir.

In the constitutional monarchy period of the Ottoman with the intellectuals of the time and the freedom environment the issue of women was debated for the first the time. The subjects of the time that set the agenda such as individuals’ rights and freedoms, equality and modernization were the basis of the debates. These debates that were aiming to raise the awareness of the females, were conducted by all kinds of movements of idea that were trying to solve the problems of the era. Thanks to the liberal identity of the constitutional monarchy press the solutions that were proposed by all movements of idea were published in the journals and newspapers of the time. Sırat-ı Müstakim Journal of the Second Constitutional Era, which was defending the Islamist ideas, had reinterpreted the females in topics like the gender equality, freedom of females, women’s place in the family and social life, hijab and education. Unlike the intellectuals that defended the social problems and the underdevelopment of the country can only be solved by imitating the ways of the West, they defended that especially the issue of women can’t be solved by imitating the West and they explained their reasons with the arguments they proposed in their journal. The purpose and main theme of our study is to examine in what ways and from which point of views was the issue of females discussed in the Sırat-ı Müstakim Journal and what was the perception of females by the Islamist Intellectuals of the period.
Keywords: Female; Female Perception; Kadın; Kadın Algısı Sırat-ı Müstakim; Sırat-ı Müstakim