Yeni güvenlik ortamında NATO’nun rolü ve Türkiye’ye etkileri (1991-2019/ jeopolitik ve strateji) - Tarçın, Uğur (My University, 2021)
İnsanın yaşamında korkusuzca yaşayabilmesi, güven içinde hayatını sürdürmesi güvenlikle ilgilidir. İnsan, toplum ve devlet varlığını koruma ve sürdürme olgusuyla mevcut tehditlere karşı çeşitli tedbirler alarak bu süreci yönetmeye çalışmıştır. Soğuk Savaş sonrasında dünyada yaşanan değişim sürecine bağlı olarak yeni ve karmaşık sorunların da eklenmesi ile güvenlik çok boyutlu bir hale gelmiştir. 21’inci yüzyılı eskide kalan güvenlik modelleriyle kavramak artık olası değildir. Bugün ülkeler güncel güvenlik sorunlarıyla baş ederken, aynı zamanda geleceğin de güvenlik sorunlarına çözüm bulmak ve teknolojik gelişime ayak uydurmak zorundadırlar. Bu bağlamda ülkeler kendi içlerinde güvenliklerini sağlarken diğer ülkelerle de koordinasyon ve iş birliği yapmakta bu da doğal olarak ittifakları ve NATO gibi örgütleri önemli bir platform haline getirmektedir. 1952 yılında Türkiye’nin üye olduğu NATO etkin örgüt yapısı ve üyeleri arasındaki dayanışmayla, güvenlik alanındaki varlığını, kendini uyarlayarak ve dönüştürerek değişik boyutlarda devam ettirmekte, aynı zamanda gelecek ve teknoloji ile ilgili çalışmalarda yapmaktadır. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada ise global güç merkezlerinin aralarında denge değişimi ve etkileşimi için devamlı ve çok taraflı çıkar ile güç çatışmaları yaşanmaktadır. Bu konumuyla Türkiye; Afrika’nın kuzeyi, Avrupa’nın doğusu ve Asya'nın batısında yer alarak, bu üç kıta arasında bir köprü, geçiş ile çatışma noktası ve stratejik bir kavşaktır. Bu ise ülkemize risk ve tehditlerle birlikte fırsatlar ve etkili olma imkanını sunmaktadır. Kısaca güvenlikteki değişimin ülkemize etkilerini geniş bir vizyonla incelediğimiz bu çalışmada jeopolitiğin bütün değerlerinin, bu topraklarda yaşayan insanımızın lehine, stratejik akıl, sabır ve maharetle en iyi şekilde- realistçe yönetilmesi, milli güç unsurlarının daima kuvvetli bulundurulması ve gelecekle ilgili dönüşüm çalışmalarının yapılması hayati olarak değerlendirilmiştir.

The ability to live without fear in a human's life and to lead a safe living is about security. With the fact of protecting and maintaining the existence of people, society and the state, it has tried to manage this process by taking various measures against existing threats. Security has become multi-dimensional with the addition of new and complex problems owing to the process of change in the world after the Cold War. It is no longer probable to understand the 21st century with the models specific to the world security order of the past. Today, while countries are dealing with current security problems, they also must find solutions to future security problems and keep up with technological development. In this context, while countries ensure their security within themselves, they also coordinate and cooperate with other countries, which naturally makes alliances and organizations such as NATO an important platform. NATO, which Turkey was a member of in 1952, maintains its existence in the field of security in different dimensions by adapting and transforming itself, with the effective organizational structure and solidarity between its members, and simultaneously it performs studies on the future and technology. Turkey has a critical geographic location since it is where the balance is affected by maintaining multifaced interests and power conflicts continuously between world powers. Due to its position, Turkey can be inferred as a nodal point where the continents of Europe, Asia, and Africa intersect, a bridge, a center in terms of culture, an economic transition, a wing region in strategic and geopolitical terms. This provides Turkey opportunities and to be effective along with risks and threats.Briefly, this paper explores the effects of change in security on the Republic of Turkey with a broad vision. It is considered vital to manage all the values of its geopolitics in the best way with a strategic mind, patience, and skill, in favor of our people living in these lands and that we should always keep the elements of national power strong, and carry out transformation studies regarding the future accordingly.
Keywords: 1991-2019; 21.yy Karmaşık Sorunları; Askeri politika; Cold War; Complex problems of the 21st century; Dış ilişkiler; Foreign relations; Future and technologic studies; Gelecek ve Teknolojik Çalışmalar; Geopolitics; Güvenlik değişimi; Güvenlik, Uluslararası; Jeopolitik; Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü; Military policy; NATO’nun dönüşümü; NATO’s transformation; North Atlantic Treaty Organization; Post-Cold War; Reorganization; Security change; Security, International; Soğuk Savaş; Soğuk Savaş sonrası; Strategic aspects; Stratejik yönleri; Turkey; Turkey’ geopolitics; Türkiye; Türkiye jeopolitiği; Yeniden yapılanma