Yanık olgularında yanık şiddetine göre mekik yürüme testine kardiyovasküler yanıtlar - Özkal, Özden (My University, 2013)
Yanık yaralanması fiziksel fonksiyon ve sağlıkta önemli kayıplar ile sonuçlanabilen katastrofik bir olaydır. Yanık hastalarının uzun dönemdeki fonksiyonel limitasyonlarından birisi yanık başlangıcından iki yıla kadar süren kardiyopulmoner fonksiyondaki azalmadır. Erken dönemde yanık hastalarının egzersiz kapasiteleri değerlendirildikten sonra, kişiye özel rehabilitasyon programının oluşturulması önemlidir. Bu çalışma, yanık sonrası olgularda mekik yürüme testine olan fizyolojik yanıtları incelemek ve egzersiz kapasitelerini değerlendirmek amacıyla planlandı. Araştırmamıza yaş ortalamaları 38,98±13,53 olan 33 orta dereceli 31 ağır (major) yanıktan oluşan 64 gönüllü yanık olgusu alındı. Mekik yürüme testi öncesi ve sonrası kalp hızı, sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, double product, dispne ve bacak yorgunluğu değerleri kaydedildi. Mekik yürüme testi sonrasında yürüme mesafeleri ölçüldü. Sonuçlar gruplar arası ve grup içinde karşılaştırıldı ve istatistiksel olarak analiz edildi. Gruplar arası yürüme mesafesi (p=0,0001) ve mekik sayısı ölçümünde (p=0,0001) istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Mekik yürüme testine verilen yanıtları incelediğimizde orta dereceli ve ağır yanık olgularının egzersiz kapasiteleri arasında ciddi bir fark olduğunu gördük. Ağır yanık olgularının yürüme mesafesi ve egzersiz kapasitesi orta dereceli yanık olgularına göre çok daha düşük olduğu bulundu. Egzersiz Kapasitesi, Mekik Yürüme Testi, Yanık Fizyoterapisi, Yanık Yaralanması

CARDIOVASCULAR RESPONSES TO SHUTTLE WALK TEST ACCORDİNG TO BURN SEVERITY IN THE PATİENT WITH BURN Burn injury is a catastrophic event that can result in significant impairments to physical function and health. One of the long term functional limitations in burn patients is a decrease in cardiopulmonary function that lasts up to two years after the initial burn. After evaluating the exercise capacity of patients in the early period, the creation of individualized rehabilitation program is important. This study was planned to examine the physiological responses after burn injury cases and to evaluate the capacity of exercise. 64 voluntary burn cases, of 33 moderate and 31 major burns, with mean age 38,98±13,53 were included in the study. Heart rate, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, double product, dyspnea and leg fatigue before and after shuttle walk test were recorded. Walking distances were measured after the shuttle walk test. The results were statistically analyzed and compared between groups and within groups. There was statistically significant difference in shuttle walk distances (p=0,0001) and number of shuttles (p=0,0001) between the groups. When we examined the responses to shuttle walk test, we found a significant difference in exercise capacity between moderate and major burn cases. Walking distance exercise capacity in major burn cases was found much lower than in moderate burn cases. Key Words: Burn Physiotherapy, Burn Injury, Exercise Capacity, Shuttle Walk Test
Keywords: Egzersiz Testi; Yanıklar