İlköğretim sosyal bilgiler (4-5. Sınıf) Programlarındaki ölçme ve değerlendirme yöntemlerine ilişkin öğretmen görüşleri - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Bu arastırmayla Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin 2004 programı yürürlüğe girdikten sonra kullanılmaya baslanan ölçme ve değerlendirme yöntemlerinde olumlu gördükleri yönler ve bu yöntemleri kullanırken yasadıkları sıkıntılara iliskin görüslerinin alınması amaçlanmıstır. Bu çerçevede 78’i kadın ve 51’i erkek toplam 129 öğretmenle açık uçlu anket çalısması, 28 (17 kadın ve 11 erkek) öğretmenle ise yarı yapılandırılmıs görüsme gerçeklestirilmistir. Nitel boyutlu veriler içerik analizine tabi tutularak belirli kategoriler altında sayısallastırılmıstır. Öğretmenler tarafından yeni ölçme değerlendirme yöntemlerinin olumlu görülen önemli yanlarından bazıları “öğrencinin her yönüyle değerlendirilmesi, farklı zekâ türlerindeki öğrencilere hitap edilebilmesi, öğrencilerin derse olan ilgi ve basarılarını artırması, öğrencilere yaparak yasayarak öğrenme ortamı sunması olarak bulunmustur. Sınıf mevcutlarının fazla olusu, zaman yetersizliği, fiziki kosullardaki yetersizlikler yeni ölçme ve değerlendirme sistemini uygulamada karsılastıkları sorunlardan bazıları olarak bulunmustur. Arastırmanın sonucu olarak yeni ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin uygulanmasında karsılasılan problemlerin çözümü konusunda önerilerde bulunulmustur.