İstanbul’daki okul öncesi öğretmenlerinin empatik beceri düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi - Kılıç, Suzan (My University, 2005)
Araştırma, okul öncesi eğitim öğretmenlerinin empati becerileri ile yaş, eğitim durumu, mesleki deneyim, çocuk sahibi olma, çalışılan okul türü, iletişim dersi alma, hizmet içi eğitime katılma değişkenleri arasında ilişki olup olmadığını ve bu değişkenlerden çocuk sahibi olma, mesleki deneyim, eğitim durumu değişkenleri birlikte değerlendirildiğinde farklılaşma olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. İlişkisel tarama modeli uygulanan araştırmanın örneklemini rastlantısal olarak seçilen 100'ü devlet okulunda, 100'ü özel okulda çalışan 200 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Öğretmenlerin yaş, eğitim durumu, mesleki deneyim, çocuk sahibi olma, çalışılan okul türü, iletişim dersi alma, hizmet içi eğitim alma gibi bilgileri edinmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Demografik Veri Formu (D.V.F.) kullanılmıştır. İç güvenirliği ve geçerliliği Üstün Dökmen tarafından hazırlanan; Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinden 60 kişiye ve çeşitli kurumlarda çalışan 24 psikoloğa uygulanan Empati Beceri ölçeği B formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler frekans, yüzde, ANOVA ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyleri .05 olarak kabul edilmiştir. İstatistiksel işlemler sonucunda elde edilen bulgulara göre empatik beceri düzeyinin yaş değişkenine göre farklılaştığı; yaş arttıkça empatik beceri düzeyinin düştüğü ortaya çıkmıştır. Eğitim durumu değişkeninde de eğitim arttıkça empatik beceri düzeyinin de paralel olarak arttığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar empatik beceri üzerinde deneyim değişkeninin etkisiz olduğunu göstermektedir. Empatik becerinin çocuk sahibi değişkenine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Elde edilen sonuçlar empatik becerinin çalışılan okul türü ile ilgili olmadığını göstermektedir. Empatik beceri üzerinde iletişim dersi alma değişkeninin etkisiz olduğunu göstermektedir. Hizmet içi eğitime katılan öğretmenlerin empati becerisinin anlamlı bir şekilde arttığını göstermektedir. İlgili sonuçlar, bulgular ve yorum kısmında tablolaştırılarak verilmiştir. This research has been conducted to determine whether there is a relationship between the emphatic skills of pre-school teachers and the variables of age, educational status, professional experience, parental status, school type, communicational education, and attendance to in-service training and whether the variables of parental status, professional experience and educational status training lead to a difference when evaluated together. The sample of the research conducted with relational survey method consists of 200 preschool teachers chosen randomly, with 100 from public schools and 100 from private schools. The Demographical Data Form (D.V.F.) developed by the researcher has been used for gathering information on the teachers' age, educational status, school type, communicational education and in-service training. The B Form of the scale of Emphatic Skills, which has been applied to 60 freshman students from the Educational Science Faculty of the University of Ankara and to 24 psychologists working at various institutions and the reliability and validity of which has been set up by Üstün Dökmen, has been used. Data gathered during research were analyzed with the techniques of frequency, percentage and ANOVA. Level of statistical significance was accepted as .05. Statistically gathered evidence showed that the empathy level varies with age. In other wards empathy level decreases as age increases. Educational status and empathy level have been found to be proportional whereas the variables of professional experience, parental status, school type and communicational training have been found to be unrelated. Teachers who have attended in-service training have proved to displayed high levels of empathy.
Keywords: Empati; Okul Öncesi Eğitim, Öğretmenler; Öğretmenler