Bulut bilişim uygulamalarının işletmelerin verimliliklerine etkisi : perakende sektörü üzerine bir araştırma - Küçükarslan, Kaan (My University, 2020)
Hızla gelişen teknoloji ve giderek artan rekabet, kurumları içinde bulundukları sektörlerdeki teknolojik gelişmeleri takip etme ve yakalama zorunluluğuna neden olmuştur. Bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki sürekli olarak artan gelişmeler teknoloji kullanımını çok önemli bir hâle getirmekte ve işletmeleri bu gelişmelerden yararlanmaya zorlamaktadır. Bu kullanım ve erişim kolaylığı sağlayan teknolojilerin başında bulut bilişim teknolojisi gelmektedir.Bulut bilişim bilgi, yazılım ve donanımın bir arada olduğu ve sistemin çevrimiçi kullanımı fikrinin temelinde yükselen günümüzün ve geleceğin en önemli teknolojisidir. İşletmeler, sert rekabet ortamında bilişim sistemlerini daha düşük maliyetle, daha ileri teknolojiyle, uzaktan da erişim sağlayabileceği, güvenliği üst seviyede olan bir yapı oluşturabilmek ve bu yapıyı sürdürülebilir bir kimliğe büründürmeyi temel amaç haline getirmiştir. Bulut sistemler, kurumların hizmet sağlayıcılardan ihtiyacı kadar olan kaynağı alarak kendisinin de kolayca yönetebileceği sistemlerdir. Bu sistemler sayesinde istenilen veriye akıllı telefon, bilgisayar ya da tabletler aracılığıyla kolaylıkla erişilebilir. Böylece, taşınabilir cihazlara ek bir yazılım kurmaya gerek kalmadan, sadece internet bağlantısının olduğu herhangi bir yerden erişim sağlamak mümkündür.Bu çalışmanın amacı, perakende sektöründe çalışan ve bulut bilişim teknolojilerine erişebilen kişilerin, iş takibi, zaman ve maliyet tasarrufu gibi avantajlar sağlayan bulut bilişim uygulamaları üzerindeki etkilerini analiz etmek ve incelemektir.

Rapidly developing technology and increasing competition have caused institutions to follow and capture technological developments in their sectors. The ever-growing developments in the field of information and communication technologies make the use of technology very important and force businesses to take advantage of these developments. Cloud computing technology is one of the leading technologies that provide ease of use and access.Cloud computing is the most important technology of today and future, where information, software and hardware are combined and rising at the basis of the idea of online use of the system. Businesses can provide access to information systems at a lower cost, with more advanced technology, remote access and create a structure with a high level of security and this structure a sustainable identity has become the main objective. Cloud systems are systems that organizations can easily manage by getting as much resources as they need from service providers. Thanks to these systems, the desired data can be easily accessed via a smartphone, computer or tablet. Thus, it is possible to provide access only from any place where there is an Internet connection, without the need to install additional software on portable devices.The aim of this study is to provide benefits such as business tracking, time and cost savings for people who work in the retail sector and have access to cloud computing technologies is to analyze and examine the effects on applications.
Keywords: Bilişim hizmetleri; Bulut Bilişim; Gazetecilik; Information services; Journalism; Perakende Sektörü; Productivity; Retail Sector; Verimlilik Cloud Computing