Çocuklarda beslenme alışkanlıklarının ağız-diş sağlığına ve tükürükteki porphyromonas gingivalis ve bifidobacterium türleri üzerine etkilerinin incelenmesi - Yiğit, Aslı (My University, 2019)
Amaç: Bu araştırma çocuklarda beslenme alışkanlıklarının ağız-diş sağlığına ve tükürükteki Porphyromonas gingivalis ve Bifidobacterium türleri üzerine etkilerinin incelenmesi amacı ile planlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamına Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Kliniği’ne başvuran 9-14 yaş aralığında 130 çocuk dahil edilmiştir. Çocukların boy-kilo ölçümleri ile ağız-diş muayeneleri yapılmış ve 24 saatlik besin tüketim kayıtları alınmıştır. Beslenme ve ağız-diş hijyen alışkanlıklarına yönelik bir anket uygulanmış ve tükürük örnekleri toplanmıştır.Bulgular: Araştırmaya alınan çocukların süt dişlerinde görülen çürük ve çürük yüzey sayısı, dft ve dfs indeksleri ile vücut ağırlıkları ve boy uzunlukları arasında ise negatif yönlü orta düzey korelasyon saptanmıştır (p<0,001). Çocukların total posa alımı ile plak indeks skorları arasında negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Çocukların hiçbirinin tükürüklerinde Porphyromonas gingivalis bulunmazken %3,1’inde Bifidobakter olduğu görülmüştür. Tükürüklerinde Bifidobakter bulunan çocukların bulunmayan çocuklara kıyasla süt dişleri çürük ve çürük yüzey sayısı ile dft indekslerinin daha fazla olduğu görülmüştür (p<0,001).Sonuçlar: Çocukluk döneminde sağlıklı beslenme, düzenli diş fırçalama gibi yaşam tarzı alışkanlıklarının kazandırılması, ağız-diş sağlığının ve genel sağlığın korunması adına önemlidir.

Objective: This study was planned to investigate the effects of nutritional habits on oral health and Porphyromonas gingivalis and Bifidobacterium species in children.Study design/ methodology: 130 children aged between 9-14 years who applied to Marmara University Pedodontics Clinic were included in the study. Anthropometric measurements and oral examinations were performed. A questionnaire on nutritional habits and oral hygiene habits was applied, 24 hour diet records was taken and saliva samples were collected.Findings: There was a negative correlation between the number of primary teeth caries, dft/ dfs indexes with body weights/ height of the children (p<0,001). A negative correlation was found between total fiber intake and plaque index scores of children (p<0,05). While none of the children had Porphyromonas gingivalis in their saliva, 3.1% of the children had salivary Bifidobacterium. Children who had Bifidobacterium in their saliva had higher number of decayed primary teeth, dft / dfs indexes than children without salivary Bifidobacterium (p<0,001).Results: Lifestyle habits such as healthy eating and limiting high energy snacks in childhood is important for the maintanence of oral health as well as general health.
Keywords: Ağız sağlığı; ağız-diş sağlığı; Beslenme; Beslenme alışkanlıkları; Bifidobacterium; Bifidobacterium nutritional habits; Food habits; Nutrition; Oral health; Porphyromonas gingivalis