Eski Ön Asya`da süvari sınıfının gelişimi - Belli, Tacettin (My University, 2023)
At üzerinde binicilik yapıldığına dair ilk örnekler MÖ 2. binyılın ilk çeyreğinde Mezopotamya coğrafyasından gelmektedir. Süvarilerin varlığına ise ilk defa MÖ 9. yüzyılda Assur Kralı II. Tukulti-Ninurta`nın yazıtlarında rastlanmaktadır. Süvariler hakkındaki daha belirgin bilgiler ise Assur Kralı II. Assurnasirpal döneminden gelmektedir. Bu dönemde, süvarilerin çiftler halinde savaştığı, ok ve yay kullandığı, uzun konik miğfer taktığı görülmektedir. Süvarilerin bu yapısının Assur Kralı III. Salmanassar döneminde de korunduğu anlaşılmaktadır. Assur Kralı III. Tiglat-Pileser dönemi ile birlikte süvariler müstakil bir şekilde savaşma becerisi kazanmış ve mızrak kullanmaya başlamışlardır. Bu dönemde Assur süvarilerinin yarım tunik giymeyi sürdürdüğü ve ilk defa zırhlı bir süvarinin ortaya çıktığı görülmektedir. II. Sargon dönemi ile süvarilerin sayısında artış yaşandığı ve belirgin bir şekilde ilk defa bir süvari sınıfının var olduğu anlaşılmaktadır. Süvariler bu dönemde de mızrak kullanmakta bunun yanında kılıç ve ok ile donanmış durumdadırlar. Kral Sahnerib`in saltanatında süvari tiplerinde artış yaşanmış ve bazı yenilikler yapılmıştır. At üzerinde müstakil olarak ok kullanabilen süvari ve zırhlı süvari tipleri ilk defa Kral Sanherib ile ortaya çıkmış olan yenilikler arasındadır. Bu yenilikler ile birlikte zırhlı mızraklı süvari, mızraklı süvari ve okçu süvari tipleri ordu içinde yer almaya başlamıştır. Kral Assurbanipal ile yeni bir yenilik yapılarak atların zırhlanmış olduğu görülmektedir. Urartu bronz eserlerinden gelen tasvirler, Urartu süvarilerinin MÖ 8. yüzyılın ilk çeyreğinde uzun püsküllü ve yarım tunik giydiklerini, huni şeklinde miğfer taktıklarını, yuvarlak kalkan taşıdıklarını ve mızrak kullandıklarını göstermektedir. Bu yüzyıl ve MÖ 7. yüzyılda aynı teçhizatların kullanımda olduğu fakat MÖ 8. yüzyılın son çeyreğinde ise müstakil olarak ok kullanan süvarilerin ortaya çıktığı görülmektedir. MÖ 9. yüzyıldan gelen Geç Hitit kabartmalarında, süvariler yarım tunik giymekte, oval bir miğfer takmakta ve yuvarlak kalkan taşımaktadırlar. Que Krallığı`ndan gelen MÖ 7. yüzyıl örneklerinde benzer teçhizatların bulunduğu ve süvarilerin müstakil olarak mızraklar ile savaşma becerisine sahip olduğunu yansıtmaktadır.

The first examples of horseback riding dates to Mesopotamia in the first quarter of the 2nd millennium BC. The first appearance of the cavalry is at the epigraphs erected by 9th century BC Assyrian King Tukulti-Ninurta II. More relevant and specific information about the cavalry rather comes from Assyrian King Assurnasirpal II's era. In this era, it is seen that the cavalry fought in pairs,used bows and arrows, and wore long conical helmets. This structure of the cavalry seems to be preserved during the reing of Assyrian King Salmanassar III. With the Assyrian King Tiglath-Pileser III's era, the cavalry gained the ability to fight independently and began to use spears. It is seen that Assyrian cavalry continued to wear half tunic and an armored cavalry appeared for the first time in this period. It is understood that there was an increase in the number of cavalry with the Sargon II's era and that a cavalry class existed for the first time. In this period, the cavalry used spears and were armed with swords and arrows. During the reign of King Sahnerib, there was an increase in cavalry types and some innovations were made. Cavalry and armored cavalry types that can use arrows independently on a horse are among the innovations that first emerged with King Sanherib. With these innovations, lance cavalry, armored lance cavalry and archer cavalry types started to take place in the army. It is seen that the horses are armored by making a new innovation with King Assurbanipal. Depictions from Urartian bronze artifacts show that in the first quarter of the 8th century BC, Urartian cavalry wore long tassels and half-tunics, wore funnel-shaped helmets, carried round shields, and used spears. It is seen that the same equipment was in use in this century and in the 7th century BC, but in the last quarter of the 8th century BC, independent cavalrymen using arrows appeared. In Neo Hittite reliefs from the 9th century BC, the cavalry wears a half tunic, an oval helmet and carries a round shield. 7th century BC examples from the Que Kingdom reflect similar equipment and the ability of cavalry to fight independently with spears.
Keywords: Aramaic; Arami Ancient Pre Asia; Askeri tarih; Assur; Assyrian; Eski Ön Asya; Geç Hitit; History; Military history; Neo Hittite; Tarih; Turkic peoples; Türkler; Urartian; Urartu