Dijital çağda mühendislikte teknik dokümantasyon : mevcut durum, sorunlar ve gelecek öngörüleri - Pehlivan, Emine (My University, 2024)
Bu teknik dokümantasyonun mühendislikteki rolünü ve uygulamasını incelemekte ve bu alanda karşılaşılan zorlukları ve mevcut yöntemlerin kısıtlılıklarını belirlemektedir. Tez hem teorik hem de pratik bir bakış açısı sağlamaktadır ve bu sayede mevcut en iyi uygulamaları ve gelecekteki teknik dokümantasyon süreçlerini ve teknolojilerini iyileştirmek için stratejiler önermektedir. Öncelikle, bu çalışma teknik dokümantasyonun mühendislikteki önemini vurgulayarak başlar. Bu hem akademik literatürde hem de mühendislik uygulamalarında göz ardı edilen bir alandır. Bu tez, teknik dokümantasyonun mühendislik projelerinin başarısı için ne kadar hayati olduğunu vurgular. Bu tezin ikinci özgün yanı çeşitli teknik dokümantasyon yöntemleri, teknolojileri ve araçları hakkında geniş çaplı bir inceleme yapmasıdır. Bu inceleme hem geleneksel hem de daha yeni ve yenilikçi teknik dokümantasyon uygulamalarını ele alır, böylece okuyuculara bu alanda geniş bir bakış açısı sunar. Tez belirli bir mühendislik alanlarında teknik dokümantasyon sürecini özgün bir şekilde inceler. Bu tezin özgünlüğüne büyük ölçüde katkıda bulunur ve okuyuculara bu alanda değerli bir bakış açısı sunar. Bu tez, mühendislik ve teknik dokümantasyon konularını bir araya getirerek bu alanda Türkçe bir kaynak oluşturur. Mühendislikte teknik dokümantasyonun uygulanması ve iyileştirilmesi konusunda etkili ve özgün bir yol haritası sunar. Bu yol haritası mevcut literatüre değerli bir katkı sağlar ve teknik dokümantasyon uygulamaları için pratik bir rehber sunar.

This master’s thesis examines the role and application of technical documentation in engineering, identifying the challenges in this filed and the limitations of current methods. The thesis provides both a theoretical and practical perspective, thereby offering insights into the best current practices and proposing strategies to enhance future technical documentation processes and technologies. To begin with, this study starts by emphasizing the significance of technical documentation in engineering. This area might be overlooked both in academic literature and engineering practies. This thesis underscores how crucial technical documentatoin is for the success of engineering projects. The second distinctive aspect of this thesis is its comprehensive review of various technical documentation methods, technologies, and tools. This review encompasses both traditional and more novel and innovative technical documentation applications, offering readers a broad perspective in this field. It makes predictions about potential future technical documentation technologies and applications. The thesis uniquely examines the technical documentation process in a specific engineering domain. This greatly contributes to the uniqueness of the thesis and offers readers a valuable perspective in this field. By amalgamating engineering and technical documentatoin topics, this thesis creates a Turkish resource in this field. It presents an effective and original roadmap for the implementation and improvement of technical documentation in engineering. This roadmap contributes significantly to the existing literature and provides a practical guide for technical documentation applications.
Keywords: Data Management; Documentation; Documentation Cycle; Dokümantasyon; Dokümantasyon Döngüsü; Electrical Documentation; Elektrik Dokümantasyon; Engineering; Methods; Metodlar; Mühendislik; Teknik Dokümantasyon; Veri Yönetimi Technical Documentation