Bitcoin Madenciliğinin Vergilendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Günümüzde Kripto paralar ve blok zinciri teknolojisininmerkezi otoriteye bağlı olmayan güveninön planda olduğu, şeffaf, değiştirilemez yapısıile dünya’da hızla yayılmaya başladığı görülmektedir.Kripto paraların en çok işlem hacmini elindebulunduran, kripto piyasasının % 66,50’sine sahipolanı Bitcoindir. İlk olarak 2008 yılında Satoshi Nakamatotakma adını kullanan kişi yada bir grup tarafındanyayımlanan kripto para işlemleri hakkındaki“Bitcoin: Eşten-eşe elektronik nakit ödemesistemi “ adlı makale ile birlikte gündeme gelenBitcoin 2009 yılından beri işlem görmeye devametmektedir. Bitcoin ile yapılan transfer işlemlerininmadenci tabir edilen katılımcılar tarafından kriptografikşifrelerinin doğrulanması sağlanır. Satoshimakalesinde yapılan işlemi altın madencilerininpiyasaya yeni altın sürmesine benzetmektedir.Madencilerde yaptıkları işlemlerden teşvik eldeetmektedirler. Özellikle kripto paralar ile yapılanişlemlerin vergilendirilmesi ve muhasebe işlemlerikonusunda mevzuat eksikliğinden kaynaklananbelirsizlik söz konusudur. Ülkemizde kripto paralarve işlemleri konusunda yasal bir mevzuat bulunmadığındanyapılan işlemlerin vergilendirilmesikonusunda Gelir İdaresi tarafından vergi incelemesiyapılmamıştır. Çalışmada; kripto paralarınneler olduğu, kripto paraların uygulama detaylarıve madencilerin yaptıkları işlemler vergi kanunlarımızkapsamında değerlendirilmiştir.

Today, cryptocurrencies and blockchain technology are at the forefront of trust that does not depend on central authority and it is seen that it is beginning to spread rapidly around the world with its transparent, unalterable structure. Bitcoin holds the most trading volume of cryptocurrencies, with 66.50% of the crypto market. Bitcoin came to the agenda with the article titled “Bitcoin: Electronic cash payment system for spouseto- spouse”, which was first published in 2008 by the person using a Satoshi Nakamato nickname or a group and it continues to be traded since 2009. The cryptographic passwords are verified by the participants who are called miners of the transfer transactions made with Bitcoin. Satoshi likens the process made in his article to gold miners driving new gold into the market.They get incentives from the operations they do in miners. There is uncertainty arising from lack of legislation, particularly regarding taxation of transactions with cryptocurrencies and accounting transactions. Since there is no legal legislation on cryptocurrencies and transactions in our country, no tax examination has been made by the Revenue Administration for the taxation of the transactions. In this study, the details of what cryptocurrencies are, the implementation of cryptocurrencies and the operations of miners are evaluated within the scope of our tax laws.
TAXATION OF BITCOIN MINING