Çalışanların içsel motivasyon algısı ve konuyla ilgili bir uygulama - Dizdar, Abdullah (My University, 2009)
sel Motivasyon, Algı, Personel Devri ÖZET ÇALIŞANLARIN İÇSEL MOTİVASYON ALGISI ve KONUYLA İLGİLİ BİR UYGULAMA Bu çalışmanın amacı çalışanların içsel motivasyon algısının kaç farklı boyuttan meydana geldiğini belirlemek için yapılmıştır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada içsel motivasyon envanteri 5’li ölçekle derecelendirilmiş 34 ifade içeren anket formu kullanılmıştır. Anket İETT Genel Müdürlüğü memur personele uygulanmıştır. Elde edilen 130 anketten 109 tanesi değerlendirmeye alınmıştır. Toplanan verilere istatistiksel paket programında faktör analizi, t-testi, tek yönlü varyans analizi ve frekans analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda içsel motivasyon envanteri ‘gayret ve değer’, ‘kendinden memnun olma’, ‘işten memnun olma’, ‘bağlılık’ ve ‘zorunluluk’ olarak algılanmıştır. Gençlerin daha yaşlı çalışanlara göre işten ayrılma eğilimlerinin daha fazla olduğu görülmüştür. Çalışanların içsel motivasyon algısının cinsiyete göre farklılık göstermediği görülmüştür. Intrinsic Motivation, Perception, Turnover

PERCEPTION OF EMPLOYEES’ INTRINSIC MOTIVATION and AN APPLICATION The purpose of this study is to investigate how different dimensions the employee’s intrinsic motivations have. Survey method and the intrinsic motivation inventory form with 34 questions categorized by scale of five had been used as data gathering technique in this research. Surveys had been distributed to white-workers who work for DIRECTORATE GENERAL OF IETT. The gathered data had been assessed by statistics package program which applies factor analysis, independent sample t-test, oneway anova analysis and frequency analysis. At the end of the research, executives defined “intrinsic motivation inventory” as effort and value, self-esteem, job satisfaction, commitment and obligation. Turnover had been seen between young workers more than old workers. There hadn’t been seen any different intrinsic motivation according to sex.
Keywords: Algı; Çalışan Motivasyonu; İçsel Motivasyon; İnsan Kaynakları Yönetimi; Motivasyon; Personel Devri