İnsan merkezli bakış ve gelişmekte olan ülkeler - Özgöz, Deniz (My University, 2008)
II ÖZET Bu çalısmada hak kavramından hareketle bir toplumda yasayan insanların ihtiyaçlarının giderilmesinin en temel insan hakkı olduğu belirtilmistir. Bu hakların ekonomik ve sosyal haklarla bağlantısı kurularak sosyal devlet anlayısı üzerinde durulmustur. Türkiye’deki en önemli kamu sosyal harcamaları olan, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarının seyri izlenmeye çalısılmıstır. Özellikle son dönem gerçeklestirilen kamu yönetimi reformu düzenlemeleri ile kamu sosyal harcamalarının ne durumda olduğuna bakılarak, bir yandan da Birlesmis Milletlerin her yıl hazırladığı insani gelisim raporları ve insani gelisim endeksleri incelenmistir. Türkiye’de kamu yönetimi reformunun sosyal yansımalarına bakılarak,bu düzenlemelerin insan merkezli bakıs açısından uzak olduğu vurgusu yapılmıs olup insani gelisim endeksinin yükseltilmesine engel teskil edeceği üzerinde durulmustur.

In this study, the fulfillment of the basic needs of people living in a society has been pointed out as the basic human right based on the concept of rights. Welfare state is examined through the connection between the fulfillment of these needs with economic and social rights. The trends in education, health and social security expenditures are studied as the most important categories of public social expenditure in Turkey. The developments in public social expenditure are examined with a particular focus on the recent public policy reforms; and human development reports and human development index reproduced by the United Nations are analyzed in that regard. It is pointed out that these recent policy changes are not compatible with a human-based approach to development and that it would create an obstacle for improving the human development index of Turkey.
Keywords: Gelişmekte Olan Ülkeler; Kalkınma_Gelişmekte Olan Ülkeler