PLC ve SCADA ile bulanık mantık tabanlı basınç kontrolü - Damirov, Elnur (My University, 2023)
Bu tezde, Programlanabilir Lojik Kontrolör (PLC) ve TIA Portal V14 kullanılarak bir endüstriyel süreç için bulanık mantık kontrol sistemi geliştirmeyi amaçlayan endüstriyel kontrol sistemlerinde bulanık mantığın uygulaması incelenmektedir. Bulanık mantık sistemlerinin kontrol yapısı, klasik kontrol yapıları ile karşılaştırılmış ve bulanık mantığın geleneksel yöntemlere göre sunduğu avantajlar vurgulanmıştır. Bulanık mantık kontrol sistemi tasarlama ve uygulama için ayrıntılı bir metodoloji sunulmuştur ve endüstriyel süreç için deneysel kurulum ve SCADA tasarımı anlatılmıştır. Deney sonuçları, klasik kontrol yöntemleri kullanılarak elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmış ve bulanık mantık kontrol sisteminin doğruluk ve kararlılık açısından klasik yöntemleri aştığı gösterilmiştir. Bulanık mantığın endüstriyel kontrol sistemlerindeki uygulaması, endüstri mühendisleri ve araştırmacılar için önemlidir. Ayrıca, modern endüstriyel kontrol sistemlerinin, fabrikaları akıllı fabrikalara dönüştürmek ve verimliliği artırmak için otomatik kontrol yöntemlerine, özellikle bulanık mantığa ve PLC'lere, ağırlıklı olarak bağımlı olduğunu belirtmek önemlidir. Bir prototip sisteminin tasarımı, bir basınç eğitmeni olan RT 532'yi PLC S7 1200 ve Wincc Scada kullanarak kontrol etme şeklinde, tezde anlatılmıştır ve endüstriyel uygulamalarda akıllı kontrol yöntemlerini kullanmanın avantajları üzerinde durulmuştur. Ek olarak, bulanık mantık kontrol sistemi, Oransal-İntegral-Türev (PID) denetleyicisi ve Karınca Kolonisi Optimizasyonlu PID denetleyicisi arasında bir karşılaştırma yapılmaktadır. Sonuçlar, hem geleneksel PID denetleyicilerinin hem de Karınca Kolonisi Optimizasyonlu PID denetleyicisinin bulanık mantık kontrol sistemi tarafından aşıldığını göstermektedir. Bulanık mantık kontrol sisteminin daha iyi doğruluk ve kararlılığı, diğer denetleyicilere kıyasla daha az aşım, daha hızlı yükselme süresi, daha hızlı yerleşme süresi ve daha düşük durağan hata ile gösterilmektedir. Bu karşılaştırma, bulanık mantık kontrol sisteminin endüstriyel kontrol uygulamalarındaki etkinliğini vurgulamakta ve ileri düzey bir kontrol yöntemi olarak rolünü pekiştirmektedir.

The application of fuzzy logic in industrial control systems is investigated in this thesis, with the aim of developing a fuzzy logic control system for an industrial process using Programmable Logic Controller (PLC) and TIA Portal V14. The control structure of fuzzy logic systems is discussed and compared with classical control structures, highlighting the advantages offered by fuzzy logic over traditional methods. A detailed methodology is presented for designing and implementing a fuzzy logic control system, and the experimental setup and SCADA design for the industrial process are described. The results of the experiments are compared with those obtained using classical control methods, demonstrating that classical methods are surpassed in terms of accuracy and stability by the fuzzy logic control system. The application of fuzzy logic in industrial control systems is of relevance to industrial engineers and researchers. Furthermore, it is worth noting that modern industrial control systems heavily rely on automatic control methods, such as fuzzy logic and PLCs, in order to transform factories into smart factories and enhance efficiency. The design of a prototype system controlling a pressure trainer, RT 532, using a PLC S7 1200 and Wincc Scada is described in the thesis, with an emphasis on the advantages of employing smart control methods in industrial applications. Additionally, a comparison is made between the fuzzy logic control system, the Proportional-Integral-Derivative (PID) controller, and the Ant Colony Optimized PID controller. Results indicate that both traditional PID controllers and the Ant Colony Optimized PID controller are outperformed by the fuzzy logic control system. The better accuracy and stability of the fuzzy logic control system are demonstrated by reduced overshoot, faster rise time, quicker settling time, and lower steady-state error compared to the other controllers. This comparison highlights the efficacy of the fuzzy logic control system in industrial control applications, reinforcing its role as an advanced control method.
Fuzzy logic based pressure control using PLC and SCADA
Keywords: Bulanık Mantık; Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği; Fuzzy Controller; PID; PID Programmable Logic Controllers; Programlanabilir Lojik Denetleyiciler; SCADA