Benzalkonyum klorid ve %0,2 perasetik asit içerikli dezenfektanların endoskop dezenfeksiyonundaki etkinliğinin değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, dörtlü amonyum bileşiği "benzalkonyum klorid" ile "%0,2 perasetik asit" içerikli dezenfektanların endoskopların dezenfeksiyonundaki etkinliklerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli prospektif kohort çalışması 12 hafta sürdürüldü. Çalışmaya benzalkonyum klorid içeren dezenfektan ile işlem gören 53, %0,2 perasetik asit içerikli dezenfektan ile işlem gören 51 endoskopi cihazından dezenfeksiyon öncesi ve sonrasında; endoskop yüzeyi, aspirasyon kanalı ve hava-su kanalından kültür için örnekler alındı ve bakteriyolojik açıdan üreme durumları karşılaştırıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik yöntemler olarak; oran, ortalama (x), standart sapma, bağımsız grup oranlarının karşılaştırılmasında x2 testi kullanıldı, bulgular p<0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: %0,2 perasetik asit solüsyonu ile dezenfeksiyonu sağlanan endoskopların hiç birinin yüzeyinde, aspirasyon kanalı ve hava-su kanalında üreme olmazken, benzalkonyum klorid solüsyonu ile dezenfekte edilen endoskopların yüzeylerinde, aspirasyon kanalı ve hava-su kanallarında üreme görüldü. Endoskopların yüzeylerinden alınan örneklerdeki üremeler açısından solüsyonlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken (p>0,05), aspirasyon ve hava-su kanalında alınan örneklerdeki üremelerde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). Sonuç: Benzalkonyum klorid içerikli dezenfektana göre %0,2 perasetik asit içerikli dezenfektanın endoskopların dezenfeksiyonunda daha etkin olduğu bulundu.

Aim: The aim of this study was to evaluate disinfection efficiencies of disinfectants that are made up of quaternary ammonium compounds (QAC) and 0.2% peracetic acid (PAA) in endoscope disinfection. Materials and Methods: A single-center, prospective cohort work was continued for 12 weeks. Fifty-three endoscopes disinfected with QAC and 51 endoscopes disinfected with 0.2% PAA were included in this study. Samples were collected from endoscopes at both before and after disinfection process. For evaluation of the data, descriptive statistical methods of ratio, mean, standard deviation and for comparison of disinfectants the chi-square test were used. p value lower than 0.05 was accepted as statistically significant. Results: Any procreation of bacteria was detected on the surface and in the both aspiration and air-water channels of the endoscopes disinfected with 0.2% PAA, while some procreation were observed surface and both channels of the endoscopes disinfected with QAC. Statistically significant difference was found between disinfectants in the disinfection efficiencies for both channels (p<0.05), although no difference was found those for surface of endoscopes (p>0.05). Conclusion: It can be concluded that the disinfection efficiency of 0.2% PAA is significantly higher than QAC in endoscope disinfection.
Evaluation of the endoscope disinfection effectiveness of two different disinfectants composed of benzalkonium chloride and 0.2% Peracetic acid
Keywords: Genel ve Dahili Tıp