İstanbul ili şebeke suları ile piyasada satılan kaynak sularının bakteriyel yönden incelenmesi - Yılmaz, Gülay (My University, 2001)
Bu çalışmada İstanbul'un su kaynakları, arıtma tesislerinin çıkış suları, şebeke suları ve piyasada polikarbonat kaplarda ve pet şişelerde satılan kaynak suları bakteriyolojik yönden incelenmiştir. Her bir örnekteki koliform bakteri sayısı ve dışkı karıştığının delili olan Escherichia coli membran filtrasyon yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Sonuçlar Gıda Maddeleri Tüzüğü, TSE ve Kaynak Suları Yönetmeliğine göre değerlendirilmiştir. Bakteriyoloji yönünden incelenen 22 adet baraj ham su (işlem görmemiş) örneğinin 19'unda koliform bakteri tespit edilmiştir. Bunlardan sadece 11 adetinde Escherichia coli bulunmuştur. Arıtma tesisi çıkışından alınan 40 adet suyun 36 tanesinde bakteri ürememiştir. Geriye kalan 4 örnekte koliform bakteri üremiştir. Yine bu suların 1 tanesinde Escherichia coli ürediği gözlenmiştir. Şebeke sularından alınan 70 adet su örneğinin 4 tanesinde koliform bakteri tespit edilmiştir. Bu sulardaki koliform bakteri sayısı 16-60 arasında olup hiçbir örnekte Escherichia coli tespit edilmemiştir. Toplam 147 adet değişik markalara ait kaynak suyu örneği çalışılmıştır. Bunlardan 135'sını polikarbonat kaplarda satılan kaynak suları oluşturmaktadır. Bu suların sadece 49 tanesi bakteriyolojik açıdan kaynak suları yönetmeliğine uygun bulunmuştur. Geriye kalan 86 örnekte koliform bakteri bulunmuştur. Yine bu kaynak sularının 5 tanesinde de Escherichia coli tespit edilmiştir. Kaynak suyu olarak pet şişelerde satılan sulardan 12 adet çalışılmış olup,bunlarda bakteriye rastlanmamıştır. Bu sonuçlara göre; İstanbul şebeke sularının piyasada polikarbonat kaplarda satılan sulara göre bakteriyolojik yönden daha temiz olduğu, kaynak sularındaki kirliliğin ise kapların dolumdan önce iyi yıkanmaması nedeniyle oluştuğu söylenebilir. Eylül 2001Gülay YILMAZ

DETERMINATION THE BACTERIAL CONTAMINATION OF WATER-WORKS AND COMMERCIALLY MARKETED NATURAL WATER IN ISTANBUL A study was made to determine the bacterial contamination in the water supplies of İstanbul. By the usage of membrane filtration technique bacterial growth in each water sample was determined. The number of Coliform bacteria and Escherichia coli is taken as a indicator of fecal contamination of water samples. The results were evaluated according to the Turkish İnstitute for Standarts (TSE) and The Regulations for Foodstuff and Natural Water. Coliform bacterial contamination was determined in 19 of the 22 samples taken directly from different dams in İstanbul. In addition of those only 11 were also found to be contaminated by Escherichia coli. There was no bacterial growth observed in 36 of the 40 samples obtained from the outlet of the refining foundation. Furthermore, bacterial growth of the coliform was determined in the remaining 4 samples of which 1 was also found to be contaminated by Escherichia coli. Coliform bacterial growth was dedected only in 4 out of the 70 samples taken from the water-works. Coliform number varied between 16 and 60. There was no Escherichia coli observed investigated. Moreover, 147 natural water samples from different trade marks were also searched for bacterial contamination of these 135 are being commercially marketed in polycarbonate containers. Only 49 of them were found to be in accordance with the Regulations for Natural Water. Coliform bacteria were found in the remaining 86 samples. Of these 5 were also found to be contaminated by Escherichia coli. There was no bacterial contamination in any of the 12 samples taken from those commercially marketed natural water in plastic bottles. The data suggest that in regard to bacterial contamination, the samples taken from the water-works were cleaner than those taken from polycarbonate containers. Contamination in the commercially marketed natural water could be the results of improper washing after the usage of these recycling containers. Eylül 2001Gülay YILMAZ
Keywords: İçme Suları