Okul öncesi eğitim etkinliklerinde kullanılan öğretim yöntemlerinin ve tekniklerinin incelenmesi - Zülfikar, S. Tuba (My University, 2004)
Bu araştırma, okul öncesi eğitimi öğretmenlerinin sohbet ve hikaye etkinliklerini uygularken kullanmayı tercih ettikleri yöntem ve teknikleri değerlendirmek, ve bu yöntemleri uygulama sıklıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca bu araştırma ile; okul öncesi eğitimcilerinin uygulama esnasında kullanmakta oldukları materyaller tespit edilmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Kadıköy, Maltepe, Pendik, Üsküdar, Ümraniye, Beşiktaş ve Fatih ilçeleri sınırları dahilinde Random (Tesadüfi) yöntemiyle seçilen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ilköğretim okullarında ve anaokullarında çalışan 50 okul öncesi öğretmeni ile özel ilköğretim okullarında ve anaokullarında çalışan 50 okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada, kişisel bilgileri ve konu ile ilgili soruları içeren anket formu, sohbet ve hikaye etkinlikleri için hazırlanan gözlem formları kullanılarak verilere ulaşılmıştır. Anket formları öğretmenler tarafından gözlem formları ise araştırmacı tarafından bizzat sohbet ve hikaye etkinlikleri gözlemlenerek doldurulmuştur. Verilerin değerlendirmesi sonucunda; okul türüne göre okul öncesi öğretmenlerinin sohbet ve hikaye etkinliklerini uygularken kullandıkları öğretim yöntem ve tekniklerinin neler olduğu irdelenmiştir. İstatistiksel değerlendirmelerde öğretmenlerin kişisel bilgileri ve öğretim materyalleri kısmında frekans ve yüzde kullanılmıştır. Resmi ve özel anaokullarında görev yapan öğretmenlerin görüşleri arasında anlamlılığın test edilmesi için kay-kare (X2) testi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; resmi ve özel kurumlarda çalışan okul öncesi öğretmenlerinin sohbet ve hikaye etkinliklerini uygularken çoğunlukla anlatım ve soru-cevap yöntemlerini kullandıkları görülmüştür. Bunun yanı sıra her iki kurumda çalışan okul öncesi öğretmenlerinin hikaye etkinliğinde tartışma, problem çözme, gösteri ve rol oynama yöntemleri; sohbet etkinliğinde ise tartışma , problem çözme, laboratuar ve rol oynama yöntemlerine hiç yer vermedikleri görülmüştür.

The purpose of this study is to evaluate the methods and the techniques which pre-school educators prefer to use in their Turkish language and story telling activities and to find out the implementation frequencies of each method. The materials used by the pre-school educators have also been identified throughout the study. The sample consisted of 100 pre-school educators ( 50 of them from state schools, 50 of them from private schools). The educators were chosen randomly from the schools which are located in various districts of Istanbul ( Kadıköy, Maltepe, Pendik, Üsküdar, Ümraniye, Beşiktaş and Fatih). The data was gathered by using the questionnaires which consist of questions about personal information and the subject of the research. Observation forms which were prepared for the story-telling and Turkish language activities were also used. The questionnaires were filled in by the teachers and the observation forms were filled in by the researcher who observed the story-telling and Turkish Language activities. The results have been used to identify the differences in the methods and techniques used by state school educators and private school educators during Turkish Language and Story-Telling activities. Frequencies and percentages are used in the statistical analysis of teaching materials and personal information of teachers. The Chi-Square test has been used to test the significance of teachers' views from state schools and private schools.
Keywords: Okul Öncesi Öğretim