Matematik ve Fen Öğretiminde Güven, Bağlılık, İşbirliği ve Öğrenci Düşüncesi İnançları Ölçeğinin Uyarlama Çalışması - ŞENGÜL, SARE (My University, 2020)
Son yıllarda matematik ve fen öğretimi hakkında öğretmen inançlarının incelendiği çalışmalardaki artış bu iki alandaki inançlarındeğerlendirilmesine yönelik bir aracın geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Bu bağlamda Hudson, Kloosterman ve Galindo (2012) tarafındanöğretmen adaylarının matematik ve fen öğretiminde güven, bağlılık, işbirliği ve öğrenci düşüncelerine yönelik inançlarını ölçmeyiamaçlayan bir ölçek geliştirilmiştir. Ölçek, on ayrı alt faktörden meydana gelmekte olup 60 madde içermektedir. Bu çalışmada da buölçeğin uyarlama çalışmasının yapılması hedeflenmiştir. Ölçeğin faktör yapısının belirlenmesi amacıyla doğrulayıcı faktör analizi işlemleriyapılmıştır. Analiz sonucunda X2sd oranı 2.13 olarak hesaplanmış ve modelin mükemmel düzeyde bir uyum sergilediği görülmüştür.Madde analizleri ile madde istatistikleri elde edilmiştir. Test-tekrar test yöntemi ile ölçeğin farklı uygulamalar arası tutarlı sonuçlar veripvermediği sınanmıştır. Yapılan iki uygulama arasında anlamlı bir farklılık elde edilmemiştir. Güvenirlik analizleri için ise Cronbach alfa içtutarlılık hesaplamaları yapılmıştır. Ölçeğin tümüne ait güvenirlik katsayısı 0.935 olarak elde edilmiştir. Tüm analizler bir bütün olarakdeğerlendirildiğinde ölçeğin, geçerli ve güvenilir bir araç olduğu görülmüştür.

In recent years, the increase in studies of teacher beliefs about math and science teaching has required the development of a tool for_x000D_ evaluating beliefs in these two areas. In this context, Hudson, Kloosterman, and Galindo (2012) developed a scale that was aimed at_x000D_ measuring pre-service teachers’ beliefs that are about confidence, commitment, collaboration, and student thinking in math and science_x000D_ teaching. The scale consists of ten different sub-factors that include 60 items. In this study, it was aimed to adopt this scale. Confirmatory_x000D_ factor analysis was used to determine the factor structure of the scale. As a result of this analysis, the ratio of X2_x000D_ df was found as 2.13. It_x000D_ was seen that the model shows a perfect fit. The item statistics were obtained by using item analysis. The test-retest method was used_x000D_ to test whether the scale gives consistent results between different applications. There was no significant difference between the two_x000D_ applications. Cronbach alpha internal consistency calculations were used for reliability analysis. The reliability coefficient of the whole_x000D_ scale was obtained as 0.935. When all analyses were evaluated as a whole, the scale was found to be a valid and reliable instrument.
An Adaptation Study of A Belief Scale of Confidence, Commitment, Collaboration, and Student Thinking in Math and Science Teaching