Yeni üretim paradigması olarak yalın üretim ve otomotiv yan sanayiinde bir uygulama - Tekerci, Selim (My University, 2009)
Yalın üretim işletmelerin rekabet edebilme ve verimli üretim yapabilme arayışları sonucunda doğmuş bir üretim modelidir. Yalın üretimde temel amaç israfı önlemektir. İsrafı önlemek içinde; sıfır stok ve sıfır hata hedefleri benimsenir, mevcut süreç ve sistemlerde sürekli iyileştirme, geliştirme ve uyumlaştırma yapılır. Ayrıca çalışanların yönetime katılımı uygulamalarından da yararlanılır. Bu çalışmada üretim sürecinde yeniden yapılanma ve yeni üretim yaklaşımlarından yalın üretim incelenmiştir. Yalın üretimin ortaya çıkışı ve gelişim sürecinde hangi kaynaklardan etkilendiği ve gelişmesine katkısı olan kişiler ve olaylardan da bahsedilmiştir. Çalışmanın devamında yalın üretimin temel ilke ve prensipleri verilirken, yalın üretimin araçları da açıklanmıştır. Yalın üretimin işgücü ve işgücü örgütlenmesi üzerindeki etkileri de sermaye-işgücü-sendikalar açısından incelenmiştir. Araştırmanın yazın taraması bölümünde bahsedilen prensipler daha sonra her biri kanı olarak hazırlanarak uygulama kısmı oluşturulmuştur. Çalışmanın sonunda hazırlanan kanılar, imalat sektöründeki bir işletmenin 286 çalışanına anket olarak uygulanmış ve elde edilen verilerle, yapılan analizler yazınla bağlantılı olarak tartışılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, tablo ve bulgular yardımıyla açıklanmıştır. Ortaya çıkan sonuçlara bakılarak işletmenin yalın üretimi gerçekleştirirken karşılaştığı sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Yalın üretimde başarı sağlayabilmek için satıcılar işletmenin bir parçası olarak görülmeli, çalışanlar katılımcı olmalı, üretim süreci stok oluşumunu engelleyecek şekilde geliştirilmelidir. Yalın Üretim, Toyota Üretim Sistemi, Post-Fordizm, Tam Zamanında Üretim, Stoksuz Üretim

Lean production is a model which has been borned as a result of company’s searching for competition advantage and find a way for efficiently production. Lean production’s goal is prevent to waste and fault. For this goal, zero stock and zero mistake believings is embraced by company. All system and all proces are developt continuouslly. Also this proces accomplish with all personel’s colobration. This study has examined re-organization proces of production system and one of new production organization theory “Lean Production”. The study is begining with emergence of lean production, who contribute to and which events effects to lean productions evolution proces. The second part of study is about goal, principles and the tools of lean production system. Also at the second part of study has consist lean production effects over labor and labor union with angle of capital-labor-labor union relationship. Then application part is prepared with all the principles which has been explanied through to the study. The application part start with the survey which has been prepared with all conclusion of this study applied for 286 worker of a production company and result of this survey data had been discussioned with this thesis’s tema. The result data of survey explained with table and conclusion. Solution advise for problem which are appearing while apply lean production system to company are giving at the end of part. For achieveing to succes at lean production approach marketing should be part of production, all personel should be act with lean philosophy and all production system shoud be re-organized for prevent to stock cost. Key Words: Lean Production, Toyoto Production System, Post-Fordism, Just in Time, Zero Stock Mass Production
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Endüstri; Otomotiv_Üretim