Asemptomatik covıd-19 olgularında bulaştırıcılığın ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi - GİRGİN, ŞEVKET; TOPUZOĞLU, AHMET; SAVE, DİLŞAD (My University, 2022)
COVID-19 (SARS-CoV-2) pandemisi; prevalansı, ciddi klinik sonuçları ve kolay bulaşan bir enfeksiyon olması nedeniyle günümüzün en öncelikli halk sağlığı sorunları arasında bulunmaktadır. Enfeksiyonun kliniği asemptomatik düzeyden çoklu organ yetmezliğine değişiklik göstermektedir. Araştırmalara göre COVID-19 enfeksiyonu geçirenlerin %17,9-%80,0’inin asemptomatik olgular olduğu bildirilmiştir. Asemptomatik olguların önlem alınmaması halinde COVID-19’u geniş kitlelere bulaştırma potansiyeli üzerine tartışmalar sürmektedir. Ayrıca asemptomatik olgularda hastaların viral yükü, viral bulaşma modelleri ve potansiyel enfektivitesi ile ilgili belirsizlikler mevcuttur. Serolojik testlerle hastalığın immün sistem üzerindeki etkileri izlenebilmektedir fakat enfeksiyonu geçiren bireylerde bağışıklık süresine ilişkin net bir uzlaşma sağlanamamıştır. Bu belirsizliklerin açığa kavuşturulması salgınla mücadele açısından önemli bir yere sahiptir.Bu makalede; COVID-19 enfeksiyonunu asemptomatik olarak geçiren olgularla ilgili yapılmış olan araştırmalarderlenerek olguların tespiti, hastalığı bulaştırma düzeyleri, viral yükleri, bulaştırıcılık süreleri ve potansiyel enfektiviteleriile ilgili konular tartışılmıştır.

COVID-19 (SARS CoV-2) pandemic is among the most important public health issues today, due to its prevalence and being an easily transmitted infection. The clinical picture of the infection can vary from asymptomatic to multiorgan dysfunction. The rate of cases with asymptomatic COVID-19 infection ranges in the literature in a spectrum of 17.9% to higher than 80.0%. An asymptomatic case can infect COVID-19 to large masses if precautions are not taken. In addition, there are uncertainties regarding the viral load, viral transmission patterns, and potential infectivity of patients in asymptomatic cases. Serological tests can monitor the effects of the disease on the immune system, but there is no clear consensus on the duration of immunity in individuals who have had the infection. Clarifying these uncertainties has an important place in the combat against the epidemic. In this article; studies on cases with asymptomatic COVID-19 infection were compiled, and issues related to the detection of the cases, their transmission levels, viral loads, and duration of transmission were discussed
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Halk Sağlığı; Epidemiyoloji; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Public Health; Epidemiology; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; SAĞLIK BAKIM BİLİMLERİ VE HİZMETLERİ; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; HEALTH CARE SCIENCES & SERVICES; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Tıbbi Terminoloji; Tıbbi Sekreterlik ve Transkripsiyon; Sağlık Bilgi Yönetimi; Sağlık Meslekleri (çeşitli); Genel Sağlık Meslekleri; Gözden Geçirme ve Sınav Hazırlığı; Patofizyoloji; Liderlik ve Yönetim; Temel Bilgi ve Beceriler; Toplum Sağlığı ve Evde Bakım; Bakım Planlaması; Değerlendirme ve Teşhis; Dahiliye; Sağlık Politikaları; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Medical Terminology; Medical Assisting and Transcription; Health Information Management; Health Professions (miscellaneous); General Health Professions; Review and Exam Preparation; Pathophysiology; Leadership and Management; Fundamentals and Skills; Community and Home Care; Care Planning; Assessment and Diagnosis; Internal Medicine; Health Policy; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; SARS-CoV-2; asymptomatic; symptomatic; transmission; COVID-19; asemptomatik; semptomatik; bulaştırıcılık