Petros Peloponnesios, Petros Byzantios ve Ioannis Neohoritis’in Anastasimatarion’larında yer alan Kekrağaria ve Pasapnoaria ilahi gruplarının karşılaştırmalı analizi - Ceyhan, Muhammed Muaz (My University, 2020)
18. yüzyıl sonunda Ortodoks Hristiyanlığının merkezi İstanbul Fener Rum Patrikhanesindelambadariosluk görevi yürüten Petros Peloponnesios’un (Hırsız Petros, Hoca Petros), Pazar esperinosuiçin bestelemiş olduğu ve bu bestelerini topladığı Anastasimatarion’u günümüze kadar pek çok kezdüzenlenmiş ve yeniden basılmıştır.Çalışmamızın konusunu teşkil eden üç eser, Grigorios Protopsaltis’in el yazması defterindeyeni notasyona çevirdiği Petros Peloponnesios’un Anastasimatarion’u, diğeri 1820 yılında PetrosByzantios’un Bükreş’te basılan Anastasimatarion’u ve son olarak 1905 yılında İoannis Neohoritis’inİstanbul’da basılan Anastasimatarion’udur.Anastasimatarion’un içinde “Kekrağaria” ve “Pasapnoaria” olarak isimlendirilen iki farklıilahi grubu incelemeye alınmış, bulgular sonucu üç bestekâr arasındaki farklılıklar ve benzerlikleryorumlanmıştır.

Petros Peloponnesios (Petros the Thief, Petros the Teacher) was the lambadarios of IstanbulFener Greek Patriarchate, the center of Orthodox Christianity, towards the end of 18th century. HisAnastasimatarion which he composed for the Sunday Esperinos and in which he gathered hiscompositions together was rearranged and reprinted many times until today.The three works which constitute our study are Petros Peloponnesios’ Anastasimatarion whichGrigorios Protopsaltis translated into modern notes in his manuscript, Petros Byzantios’Anastasimatarion which was printed in Bucharest in 1820 and finally Ioannis Neochoritis’Anastasimatarion which was printed in Istanbul in 1905.The two different hymn groups in the Anastasimatarion which are named “Kekragaria” and“Pasapnoaria” are analyzed and the differences and similarities between the three composers areinterpreted according to the findings.
Keywords: Anastasimatarion; Christianity; Church; Din; Dini vokal müzik; Greek Orthodox; History; Hristiyanlık; Hymn; Islam; İlahi; İslam; Kekragaria; Kekrağaria; Kilise; Lambadarios; Music; Musiki; Pasapnoaria; Petros Peloponnesios; Religion; Rum Ortodoks; Sacred vocal music; Tarih