Uluslararası hukuk kapsamında denizde bilimsel araştırmalar ve deniz çevresinin korunması - Güven, Burak (My University, 2022)
Denizler insanlığın yaşamsal ihtiyaçları için çok zengin kaynaklar içeren alanlar olduğu gibi aynı zamanda seyahat, ticaret, güvenlik, enerji, araştırma vb. maksatlarla kullanılmaktadır. Denizlerden azami şekilde istifade edebilmek amacıyla devletlerin denizlere olan ilgisi her zaman ön planda olmuştur. Denizlerde bulunan kaynakların tespit edilmesi ve çıkarılması maksadıyla devletler ya da yetkili uluslararası kuruluşlar tarafından deniz alanlarında bilimsel araştırma faaliyetleri yapılmakta ve elde edilen kaynaklar insanlığın kullanımına sunulmaktadır. Deniz yetki alanlarının uluslararası deniz hukuku kapsamında ilgili devletler arasında hakkaniyetle sınırlandırılmış olması Deniz Bilimsel Araştırmalarının icrasını kolaylaştıracaktır. Aksi takdirde karşıt görüşler ve ihtilaflar nedeniyle DBA faaliyetleri aksayacaktır. Ayrıca, tüm devletler DBA faaliyetleri esnasında deniz çevresinin korunması kapsamında sorumlu tutulmuştur. Çalışmamızda, olumlu teknolojik gelişmelerle birlikte icra edilen DBA ve deniz çevresinin korunması faaliyetleri uluslararası hukuk kapsamında incelenecek, devlet uygulamalarından örnekler verilerek analizler yapılmaya çalışılacak ve değerlendirmelerde bulunulacaktır.

The seas are areas containing very rich resources for the vital needs of humanity and also used for travel, trade, security, energy, research, etc. purposes. In order to make maximum use of the seas, the interest of the states to the seas has always been at the forefront. For the purpose of detecting and extracting resources in the seas, scientific research activities are carried out in marine areas by states or authorized international organizations and the resources obtained are presented to the use of humanity. The fairly delimitation of maritime jurisdictions between the relevant states within the scope of international law of the sea will facilitate the execution of Marine Scientific Research. Otherwise, MSR activities will be disrupted due to opposing views and conflicts. Also, all states have been held responsible for the protection of the marine environment during MSR activities. In our study, the activities of MSR and the protection of the marine environment which are carried out together with positive technological developments will be examined in the context of international law and it will be tried to make analyzes by giving examples from states practices and some evaluations will be made.
Scientific research at sea and protection of the marine environment in the context of international law
Keywords: Continental shelf; Deniz Bilimsel Araştırması; Deniz Çevresinin Korunması; Deniz hukuku; Deniz Yetki Alanları; International law; Kıta sahanlığı; Law and legislation; Marine Scientific Research; Maritime Jurisdiction Areas; Maritime law; Protection of the Marine Environment; Uluslararası hukuk; Yasa ve yasama