Calculating the technical potential of wave energy in Turkey, case studies for project feasibility and design - Sağlam, Mustafa (My University, 2004)
Dünyadaki limitsiz enerji kaynaklarından biri dalga enerjisidir. Avrupa ülkelerinde bu alandaki enerji programlarını sürekli gelişmektedirler. Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili olması itibariyle ekonomik olduğu sürece halihazırdaki dalga hareketi potansiyelinden en çok yararı sağlamalıdır. Bu yüzden aşağıdaki soruların cevapları aranmalıdır. ·Dalga enerji sistemini Türkiyedeki mevcut enerji programına entegre edilebilir mi ? ·Türkiyede hangi tür dalga enerjisi araçları üretilmeli ve kullanılmalıdır? Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki kullanılabilir dalga potansiyelini ortaya koymak ve dalga araçları teknolojisi tipi hakkında en uygun kararı vermektir. Bu amaca ulaşmak için hem yerli hem de diğer ülkelerin dalga enerjisi ve konvertörleri üzerinde yaptığı çalışmalar incelenmiş, Türkiye kıyıları boyunca birçok noktada yaklaşık dalga enerjisi yoğunluklarını hesaplamak için ihtiyaç duyulan bilgi, NATO'nun Barış İçin Bilim adlı birimi tarafından sponsorluğu yapılmış proje çalışmaları sonucunda ODTÜ tarafından yayımlanan dalga atlasından çıkartılmiştır. Hesaplanan deniz güç yoğunluk değerleri surfer kullanılarak harita üzerinde konturlarla gösterilmiştir. Türkiye denizlerindeki belirli koordinatlardaki yaklaşık dalga enerjisi yoğunlukları Surfer kullanılarak çizilen haritalarda gösterilmiştir. Sonuç olarak, kendi denizlerimizden enerji üretimi için faydalı olabilecek uygun teknolojiyi ortaya çıkartmak üzere dünyadaki mevcut teknolojiler incelenmiş ve maliyet etkinliği açısından en uygun bölgeleri ve en uygun teknolojiyi seçebilmek maksadıyla ayrıntılı çalışmalar yapılmıştır. Dalga gücü, dalga enerjisi, belirgin dalga yüksekliği, dalgadan enerji üretimi . Temmuz, 2004 Mustafa SAĞLAM

CALCULATING THE TECHNICAL POTENTIAL OF WAVE ENERGY IN TURKEY, CASE STUDIES FOR PROJECT FEASIBILITY AND DESIGN One of the unlimited motions in the world is wave motion. Energy programs in this area are progressing in the European countries. Turkey encircled three sides with the seas should have the utmost benefit of using the current potential of the wave motion as long as it is economical. Therefore, the questions below should be concluded at the end of this study. ·Is it feasible to integrate the wave energy system in to the current Turkish Energy Programme? ·Which technology of the wave energy devices should be manufactured or utilized? The aim is to uncover the potential usable wave, in Turkey, and make an optimal decision on the technology type of the wave devices. In order to reach this aim, both national and international studies on wave energy and converters have been overviewed and the data required to calculate the approximate wave energy densities at many sites along the Turkish coasts have been derived from the graphics in the wave atlas; which is issued by METU at the end of the NATO TURKISH WAVE project sponsored by NATO Peace for Stability. All conclusions have been set on the maps drawn via Surfer Software. Consequently, a comprehensive study has been done the cost effective technology and site selection in order to generate energy offshore or on our territorial waters. Wave power, wave energy converter, significant wave height and power take-off.
Keywords: Dalga Enerjisi; Enerji Kaynakları