AB di̇ji̇tal pi̇yasalar yasası'nın Türk rekabet hukukuna muhtemel etki̇leri̇ - Kaya, Ahsen Nur (My University, 2023)
Dijitalleşme, dünyamızı giderek artan bir hızla değiştirmektedir. Günlük yaşamın neredeyse tüm yönleri dijitalleşerek dijital ekonominin ve dijital pazarların genişlemesine, çevrimiçi platformların hayatımızın vazgeçilmez parçaları haline gelmesine neden oldu. Bu durum, mevcut rekabet hukuku düzenlemelerinin ve araçlarının bu platformları içeren davalarla başa çıkmak için yeterli olup olmadığı konusunda artan bir endişeyi beraberinde getirmiştir. Dijital pazarlar hızla gelişmekte ve bu nedenle yasa koyucuların hızlı ve etkili müdahalelerini gerektirmektedir. Dijital pazarlara yönelik bu ihtiyacı gidermek amacıyla Avrupa Komisyonu Ekim 2022’de Avrupa Birliği Dijital Piyasalar Tüzüğü’nü (DPT) yürürlüğe koymuştur. DPT, kapı bekçileri (gatekeepers) olarak adlandırılan ve AB’de ticari kullanıcılara ve son kullanıcılara temel platform hizmeti sunan en büyük dijital platformların eylemlerini düzenleyen sektöre özgü bir AB düzenlemesidir. Dijital pazarlardaki tüm bu gelişmeler ülkemizde de bu alanda yeni rekabet hukuku düzenlemelerine ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur. Bu amaçla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Düzenleme Taslağı 14 Ekim 2022 tarihinde görüşleri alınmak amacıyla muhtelif paydaşlarla paylaşılmıştır. Bu tezin temel amacı, AB’nin DPT düzenlemesini ve getirdiklerini açıklamak, düzenlemeden önceki yasal çerçevenin dijital pazarlar için neden elverişli olmadığını ortaya koymak, düzenlemenin etkinliğini değerlendirmek, sonrasında da bu yasal düzenleme ile 4054 sayılı Kanun’da öngörülen değişiklikleri mukayese ederek düzenlemenin Türk rekabet hukuku üzerindeki muhtemel etkilerini değerlendirmektir.

Digitalisation is changing our world at an ever-increasing pace. Almost all aspects of daily life have been digitised, leading to the expansion of the digital economy and digital markets, with online platforms becoming indispensable parts of our lives. This has led to a growing concern as to whether existing antitrust regulations and tools are sufficient to deal with cases involving these platforms. Digital markets are rapidly evolving and therefore require quick and effective interventions by legislators. To address this need for digital markets, the European Commission enacted the European Union Digital Markets Regulation (DMA) in October 2022. The DMA is a sector-specific EU regulation that regulates the actions of the largest digital platforms, called gatekeepers, which provide basic platform services to commercial users and end users in the EU. All these developments in digital markets have led to the need for new competition law regulations in Turkey. For this purpose, The Draft Amendment to the Law No. 4054 on the Protection of Competition was shared with various stakeholders on 14 October 2022 for their opinions. The main purpose of this thesis is to explain the EU's DMA regulation and its implications, to reveal why the legal framework before the regulation was not favourable for digital markets, to evaluate the effectiveness of the regulation, and then to evaluate the possible effects of the regulation on Turkish competition law by comparing this legal regulation with the amendments envisaged in Law No. 4054.
Keywords: 4054 sayılı Kanun’da Değişiklik Taslağı; AB Dijital Piyasalar Tüzüğü; Amendment to Law No. 4054; Avrupa Birliği Ülkeleri; Digital Markets; Dijital Pazarlar; Draft; Electronic commerce; Elektronik ticaret; Eletronik ticaret; EU Digital Markets Regulation; European Union countries; Gatekeepers; Hukuk ve mevzuat; Kapı Bekçileri; Law and legislation