Elmalılı ve Muhammed Esed'in tefsirlerinde mu'cize ile ilgili ayetlerin mukayesesi - Arslanoğlu, Betül (My University, 2014)
ELMALILI VE MUHAMMED ESED’İN TEFSİRLERİNDE MU’CİZE İLE İLGİLİ AYETLERİN MUKAYESESİ ÖZET Allah dünyayı ve âdemoğlunu yarattığından bu yana topluluklara peygamberler göndermiştir. ‎İnsanların bir kısmı onlara iman etmiştir. Bir kısmı da peygamberliklerine delalet edecek mu’cizeler ‎istemişlerdir. Allah, Kur’ân-ı Kerîm’de birçok peygambere mu’cize verdiğini haber vermektedir. Müfessirler, bu tür ayetleri siyasî, ictimaî, fikrî ve ferdî anlayışlar ışığında tefsir etmişlerdir. Birbirine ‎uzak yorumların mu’cize ayetleri ışığında bir karşılaştırmasını ele almak amacıyla Elmalılı Hamdi Yazır ‎ve Muhammed Esed’in tefsirleri, çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Konuyla ilgili ayetler ‎açıklanırken ayetle alakalı genel bilgilerin ardından sırasıyla müfessirlerin görüşleri ortaya ‎konmuştur. Bahsi geçen müfessirler bazen ittifak etseler de çoğunlukla birbirlerine muhâlif açıklamalar ‎yapmışlardır.‎ Elmalılı Hamdi Yazır‎, ‎Muhammed Esed‎, ‎Olağanüstü‎, ‎Mu’cize‎. THE COMPARISON OF THE VERSES ABAUT MIRACLE IN COMMENTARIES WRITTEN BY ELMALILI AND MUHAMMAD ASAD ‎ Betül ARSLANOĞLU

God has sent prophets to the communities since he created the world and humanbeing. ‎Some people believed in them, some asked miracles for sign for their prophecy. God says in the Qur’an that the gave miracles to many prophets. Mufassirs (commentators of Qu’ran) have interpreted these kind of verse according to the political, social, intellektüel and personel perspectives. Away from each other verses in the light of the comments miracles in ‎order to address a comparison Elmalılı Hamdi Yazır and Muhammad Esed's commentary article ‎are the subject of our study. When explaning the relevant verses general ‎information about the views of commentators have been put forward, respectively. We found that although ‎they sometimes has been in consensus in their commentators, They mostly has a statement in opposition to other.‎ Key Words: Elmalili Hamdi Yazir, Muhammad Asad, Miraculous, Miracle.
Keywords: Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır; İslam Dini; Kur’an; ‎Mu’cize‎; ‎Muhammed Esed‎; ‎Olağanüstü‎; Tefsir Bilimi