Elektronik ticaretin vergilendirilmesi ve muhasebesi - Kaya, Zuhal (My University, 2003)
Soyadı: Zuhal Kaya letme Muhasebe - Finansman Yrd. Doç. Dr. Cemal Çakıcı Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Temmuz 2003 Elektronik Ticaret, Muhasebe

ELEKTRONİK TİCARETİN VERGİLENDİRİLMESİ VE MUHASEBESİ Küreselleşme olgusunu şekillendiren etkenlerin başında Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile bu teknolojilerde baş döndürücü bir hızla meydana gelen değişim ve gelişmeler yer almaktadır. Söz konusu bu değişim ve gelişmeleri tetikleyen en büyük etken ise İnternettir. İnternet teknolojisinde yaşanan gelişmeler insanların aklına, son derece büyük kolaylıklar sağlayan internetin ticari alanda kullanılıp, kullanılamayacağı sorusunu getirmiştir ve internet asıl gelişimini ticari amaçlarla kullanılmasından sonra gerçekleştirmiştir. Böylece, internet üzerinde yani elektronik ortamda gerçekleştirilen ve Elektronik Ticaret olarak adlandırılan yeni bir ticaret şekli ortaya çıkmıştır. Elektronik ticaret geniş anlamda ele alındığında, sosyal ve ekonomik yaşamın her alanını etkilemekte ve tüm kesimlere büyük yararlar sağlamaktadır. Bu nedenle de elektronik ticaret ile ilgili gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde Yeni Elektronik Dünya ve Yeni Ekonominin gerisinde kalınacaktır. Bu ise toplumların refah düzeylerini ve gelir seviyelerini olumsuz yönde etkileyecektir. İnsan hayatının hemen hemen bütün alanlarını etkileyen ve bir devrim niteliği taşıyan elektronik ticaret, sağladığı sınırsız faydanın yanı sıra, bir takım sorun ve eksiklikleri de beraberinde getirmektedir. Bu alanda yaşanan sorun ve eksikliklerin giderilmesi için, zaman ve mekan sınırlarını ortadan kaldıran; kurumların, devletlerin ve insanların birbirleriyle ilgili her türlü bilgiye kolaylıkla ulaşabildikleri ve iletişim kurabildikleri bu ortama ait bir takım ilke ve kuralların oluşturulması kaçınılmaz bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak oluşturulacak bu ilke ve kuralların, küreselleşme olgusu nedeniyle birbirine pek çok alanda bağımlı durumda bulunan tüm ülkelerde geçerli olabilmesi için, ulusal değil uluslararası bir niteliğe sahip olması gerekmektedir. DONNÉES GÉNÉRALES Prénom, nom: Zuhal Kaya Option: Gestion Programme: Comtabilité et Finance Superviséur: Assistant Professeur Cemal Çakıcı Type de Thése et sa Date: Maitrise - Juillet 2003 Mots Clés: E - Commerce, Comptabilité RÉSUMÉ İMPÉTS DE L'ÉLECTRONİQUE COMMERCE ET SA COMPTABİLİTÉ Une des matérialisation de la globalisation prend la forme des téchnologies d'information et de la communication. Parmi les téchnologies il existe des transformations et variations. L'accélération de ces changements est si rapide que nous sommes parfois perdus. Le principal facteur gui tire vers le haut ces variations et transformation est Internet. Au travers des expériences vécues sur les différentes téchnologies internet, leur utilisation a conduit à slinternoger sur internet d'utuliser pour le commerce. Internet a pris de plus grande proportion du fait de son utilisation à des fins commerciales. Grâce à cela, le commerce électronique est né et on l'a appelé électronique commerce. Globalement,quand on se penche sur l'électronique commerce, ce dernier influence la vie sociale et économique sur tous les plans et niveaux sociaux. C'est pour cela qu'il faut suivre de prés toutes les transformations de l'électronique commerce. Sinon on reste dans l'arriére plan du nouveau monde électronique et de nauvelle économie. Cela va influencer défavorablement la prospénté et le niveau de revenue de la population. L'électronique commerce impacte toutes les facetles de lavie humaine et ses effets sont doubles on peut s'attendre à de bons avantages tout comme à des problémes et à des carences. Pour éviter les problémes et les carences que l'on rencentre dans ce domaine, ce qui fait sauter les limites du temps et de l'éspace; pour optenir facilement les renseignements nécessaires et communiquer entre les différentes administrations, gouvernements et populations nous sommes dans l'obligation de nous soumettre à des lois à des articles qui seront mis en place, et soient valables dans tous les pays qui ont rapport avec la globalisation et qui sont dépendont dans beaucoup de domaine, il faudrait forcément les internationaliser.
Keywords: Elektronik Ticaret; Muhasebe; Ticaret