DARWİN'İN EVRİM TEORİSİNDE AHLÂKIN KÖKENİ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
19.yy.,  Darwinin  canlıların  varlığa  gelişleriyle  ilgili  alışılmış  kanaatlerin  tersine  bir  iddiaya   sahip  evrim  teorisini  kuvvetli  ve  etkili  bir  şekilde  dillendirdiği  dönem  olması  itibariyle  önemlidir.  Bu   teoriye  göre  insanın  da  dahil  olduğu  canlılar  skalası  ilahi  bir  kudrete  ihtiyaç  duymaksızın  ve  önceden   belirlenmeksizin  rastlantılarla  örülü  bir  dünyada  çok  uzun  bir  zaman  içerisinde  ve  çetin  mücadeleler   sonucunda  evrim  geçirerek  ortaya  çıkmıştır.  Evrime  dayalı  bu  varlığa  geliş  biçimi  insanın  en  belirleyici   özelliği  olan  ahlaka  dair  düşünceleri  de  etkilemiştir.  Özellikle  biyolojik  evrime  paralel  olarak  ahlaki  bir   potansiyel  kazanılıp  kazanılmadığı,  dolayısıyla  ahlakın  biyolojik  evrimin  bir  ürünü  olup  olmadığı  da   tartışma  alanına  çıkmıştır.  Evrimci  bir  ahlak  anlayışının  ilk  örneğini  veya  kaynağını  teoriyle  özdeşle-‐‑ şen   ve   hatta   teorinin   babası   sayılan   Darwinin   görüşlerinde   aramanın   en   doğru   yaklaşım   olacağı   düşüncesiyle   bu   makalede   onun   biyolojik   evrim   anlayışında   ahlakın   nerede   durduğu   ve   nasıl   açıklandığı  ele  alınmıştır.

The  19th  century  stands  out  as  a  period,  when  Darwin  strongly  contradicted  the  common   theories  on  how  species  come  about  and  suggested  a  new  theory  of  evolution.  The  theory  maintains   that  living  beings,  including  human  beings,  have  evolved  through  a  long  struggle  into  existence  in  an   environment  only  governed  by  coincidences  without  the  will  of  a  divine  power.  This  period  of  evolu-‐‑ tionary  change  has  had  a  pround  influence  on  thoughts  over  ethics  generally  regarded  as  the  most   distinctive   feature   of   humans.   It   has  been   under   debate   whether   there   is   an   innate   ethical   ability   gained  through  biological  evolution.  Given  that  it  is  wise  to  explore  the  early  traces  of  an  understan-‐‑ ding  of  evolutionary  ethics  in  the  theories  suggested  by  Darwin,  this  study  seeks  to  investigate  how  he   deals  with  ethical  issues  in  his  theory  of  evolution,  also  known  as  Darwinism.
The Origins of Ethics in Darwin s Theory of Evolution
Keywords: Din Bilimi